Rusija

Moskva: Ogorčeni smo što nije održana sednica o NATO agresiji

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da je iskazano nečuveno nepoštovanje prema ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, koji je u Njujork doputovao kako bi učestvovao na sednici
Moskva: Ogorčeni smo što nije održana sednica o NATO agresijiwww.globallookpress.com © Roman Denisov

Ogorčeni smo nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, koja je 25. marta, zajedno sa zapadnim saveznicima, sabotirala održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Dodaje se da Ruska Federacija namerava da uspe u tome da se sednica u nekom trenutku održi, budući da je to bitan istorijski momenat za ceo Balkan.

"Nameravamo da se zalažemo da dođe do održavanja sednice Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji protiv Jugoslavije u ovom ili onom obliku. To nije bio samo jedan trenutak u istoriji, to je prekretnica koja je uticala na to da situacija na Balkanu danas bude onakva kakva jeste", navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Moskva dodaje i da je "iskazano nečuveno nepoštovanje prema Ivici Dačiću, vršiocu dužnosti premijera, ministru spoljnih poslova Srbije, koji je u Njujork doputovao kako bi učestvovao na sednici".

Ministarstvo napominje i da je Francuska, kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, imala "posebnu istorijsku obavezu da poštuje privremena pravila procedure i druge norme njenog rada, koje su se tokom formirale tokom dugog niza godina na osnovu uzajamnog poštovanja, i uzimanja u obzir međusobnih interesa".

Ruska strana, koja je inicirala održavanje sednice SB UN o NATO agresiji, dodaje da je, sa svoje strane, načinila ustupke i pristala da kao jedan od izlagača bude i predstavnik sekretarijata NATO-a, "organizacije koja snosi direktnu odgovornost za raspad Jugoslavije i kreiranja žarišta nestabilnosti na Balkanu".

"Žalimo što je japansko predsedavanje Savetom bezbednosti UN podleglo uticaju Francuza", poručuje Moskva.

image
VV inauguration
banner