Rusija

Biti vojnik znači živeti večno: U "Krokusu" je poginuo ruski vitez sa Kosova

Pukovnik specijalnih snaga GRU iz Samare Timur Mjasnikov poginuo je tokom terorističkog napada u "Krokus siti holu". On je nekoliko dana pre tragedije došao na odmor iz zone Specijalne vojne operacije, a krajem prošlog veka je bio na Kosovu
Biti vojnik znači živeti večno: U "Krokusu" je poginuo ruski vitez sa Kosova© Артур Маливанчук / VK

U terorističkom napadu na "Krokus siti hol" u Moskovskoj oblasti poginule su 143 osobe. Među njima je i pukovnik specijalnih snaga GRU iz Samare Timur Mjasnikov. Timur se vratio u Moskvu na odmor iz zone SVO i tog 22. marta je sa porodicom otišao na koncert grupe "Piknik". 

Mjasnikov je u "Krokusu" bio sa suprugom i sinom, dok su ćerku ostavili kod kuće. Kada je počela pucnjava, Timur je odmah shvatio šta se dešava. Iskustvo. Borio se u Tadžikistanu, na Kosovu, Čečeniji, Siriji, a poslednje dve godine bio je u Ukrajini.

Prema rečima vojnog dopisnika Aleksandra Koca, Mjasnikov je odmah odgurnuo suprugu i sina, uzviknuo "bežite" i okrenuo se ka teroristi. 

"Dva metka u stomak, jedan u lice... Ovo su vrlo rečite rane. Nije bežao, nije se skrivao između redova i nije instinktivno pokrivao glavu rukama. Susreo se sa smrću oči u oči...", piše Koc. 

Iako je bio tri puta pogođen, prema rečima njegovih poznanika, bio je živ kada je dospela pomoć, a lekari su se nekoliko dana borili za njegov život. 

"Pre samo nekoliko dana došao je na odmor kod porodice u Moskvu. Tako se desilo, odlučio je da ode u 'Krokus' na koncert sa suprugom Polinom i sinom Ruslanom. Teroristi su se pojavili neočekivano. Timur je uspeo da izgura suprugu i sina na bezbedno mesto, dok je sam bio pod jakom vatrom. Pogođen je sa tri metka. Lekari su se nekoliko dana borili za njegov život, ali, nažalost, nisu mogli da ga spasu", rekao je šef samarskog ogranka organizacije "Oficiri Rusije" Artur Malivančuk.

Timur Mjasnikov je završio vojnu školu Suvorova, vojni univerzitet, služio je u 3. brigadi specijalnih snaga Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Odlikovan je vojnim ordenjem i medaljama.

Nažalost, o ovom heroju se malo zna, uzimajući u obzir njegovo zanimanje. Kako kažu Rusi: "Bыtь voinom - žitь večno" što znači: "Biti vojnik znači živeti večno". 

image