Rusija

Šojgu proverio preduzeća odbrambene industrije na Altaju: Proizvodnja porasla 3,5 puta (VIDEO)

U preduzećima je u toku obimna rekonstrukcija, tako da se odluka predsednika Ruske Federacije, koja je doneta u julu prošle godine, sprovodi, rekao je ruski ministar odbrane
Šojgu proverio preduzeća odbrambene industrije na Altaju: Proizvodnja porasla 3,5 puta (VIDEO)© Russian Defence Ministry/Anadolu Agency

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu proverio je napredak realizacije državnog odbrambenog naloga preduzeća vojno-industrijskog kompleksa na Altaju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napominje se da je Šojgu izvršio inspekciju proizvodnju komponenti za oružje i municiju u vojno-industrijskom preduzeću za avijacijsku i protivvazdušnu municiju, municiju za višecevne raketne sisteme, kao i municiju za bacače granata i patrone.

"U preduzećima su, u okviru sprovođenja odluke predsednika Ruske Federacije, počeli radovi na tehničkom preopremanju proizvodnih linija u skoro svim oblastima proizvodnje naoružanja i municije. To se odnosi i na vojnu opremu i na sve potrebne komponente za opremanje municije. I za raketnu i topovsku artiljeriju, i za avijacijsku municiju", naglasio je ministar odbrane Rusije.

Šojgu je istakao da je u preduzećima u toku obimna rekonstrukcija, kao i da se sprovodi odluka predsednika Ruske Federacije, koja je doneta u julu prošle godine.

"Sredstva su dodeljena u potpunosti i ne postavljaju se pitanja u vezi sa finansiranjem. Preduzeća su nabavila opremu koja je neophodna za tehničko preopremanje. Za sve objekte je nabavljen građevinski materijal. Jedina stvar koja nas sprečava da zadatke, koji se nalaze pred nama izvršimo na vreme i planski, su pitanja u vezi sa projektovanjem", naglasio je.

Ministar odbrane Ruske Federacije zatražio je da se što pre reše pitanja u vezi sa kašnjenjem u izradi projektne dokumentacije i da odgovaraju organizacije odgovorne za odugovlačenje izgradnje novih objekata.

"Generalno, preduzeća ispunjavaju, a u pojedinim oblastima čak i premašuju program za 2024. godinu. Glavno je da možemo da nastavimo da ispunjavamo državni odbrambeni nalog dovoljnim tempom i obimom u 4. kvartalu 2024. i narednim godinama", naglasio je Šojgu.

Šef fabrike izvestio je Šojgua da je od 2022. proizvodnja fabrike porasla 3,5 puta, dok se proizvodna baza aktivno razvija, otvaraju se nove lokacije i grade dodatni proizvodni kapaciteti.

"Prošle godine postavljeno je oko 300 novih mašina i opreme na različitim proizvodnim lokacijama. U protekle dve godine broj zaposlenih se udvostručio, za više od 1.600 ljudi. Istovremeno, nivo plata za radnike u fabrici porastao je za 30 odsto i premašuje prosečni nivo plata na teritoriji Altaja", saopšteno je.

U fabrici su istakli da je od 2023. godine obim proizvodnje povećan tri puta i da je to postignuto kroz tekuće projekte modernizacije proizvodnih linija savremenom visokotehnološkom opremom, kao i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Rukovodilac je naglasio da je fabrika započela veliku izgradnju novog kompleksa proizvodnih i skladišnih objekata.

O rezultatima rada, ministar odbrane Ruske Federacije održao je radni sastanak uz učešće rukovodstva Ministarstva odbrane i Ministarstva industrije i trgovine Rusije, predstavnika nadležnih organa vojne uprave i generalnih direktora preduzeća.

image