Rusija

Kremlj: Odnosi Rusije i NATO-a su na nivou direktne konfrontacije

NATO zemlje su uključene u sukob u Ukrajini. Alijansa nastavlja kretanje ka ruskim granicama i širi svoju vojnu infrastrukturu, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Odnosi Rusije i NATO-a su na nivou direktne konfrontacijeGetty © Education Images/Universal Images Group

Odnosi između Rusije i NATO-a su zapravo skliznuli na nivo direktne konfrontacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"NATO zemlje su uključene u sukob u Ukrajini. Alijansa nastavlja kretanje ka ruskim granicama i širi svoju vojnu infrastrukturu", kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako ocenjuje status odnosa Rusije i NATO-a i koliki su rizici od eskalacije.

On je dodao da je NATO destabilizujući faktor na evropskom kontinentu koji ne doprinosi bezbednosti. 

Govoreći o kontaktu ruskog predsednika Vladimira Putina sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, Peskov je rekao da takvi kontakti trenutno nisu planirani, ali da je ruski lider otvoren za dijalog. 

"Predsednik Putin ostaje otvoren za dijalog sa onima koji su zainteresovani za razvoj odnosa sa Rusijom u interesu rešavanja složenih, ponekad najsloženijih globalnih i regionalnih problema. Trenutno nema planova za održavanje kontakata na najvišem nivou", rekao je Peskov.

Sredinom marta, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o predlozima za deeskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Javiću se ako Putin pozove. To je moja odgovornost i saslušaću njegove predloge. Uloga Francuske je da bude nerv rata. S jedne strane, neophodno je preneti Ukrajini sve što je potrebno za jačanje njene odbrambene sposobnosti, ali istovremeno promovisati deeskalaciju. Moramo doći do uspostavljenog i poštenog mira", kazao je Makron u intervjuu ukrajinskim novinarima.

image
VV inauguration
banner