Rusija

Nove prognoze MMF-a: BDP Rusije nastavlja da raste ove i sledeće godine

Međunarodni monetarni fond očekuje da će realan rast BDP-a u Rusiji u 2024. godini biti 3,2 odsto, što je za 0,6 procentnih poena više od januarske prognoze koja je iznosila 2,6 odsto
Nove prognoze MMF-a: BDP Rusije nastavlja da raste ove i sledeće godinewww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je prognozu ekonomskog rasta Rusije za 2024. i 2025. godinu, očekujući povećanje BDP-a zemlje za 3,2 odsto ove godine i 1,8 posto sledeće godine, navodi se u izveštaju međunarodne organizacije.

Prema objavljenom dokumentu, MMF očekuje da će realan rast BDP-a u Rusiji u 2024. godini biti 3,2 odsto, što je za 0,6 procentnih poena više od januarske prognoze od 2,6 odsto.

Pored toga, MMF je poboljšao prognozu rasta ruske ekonomije za 2025. godinu, očekujući da će indikator iznositi 1,8 odsto, što je za 0,7 odsto procentnog poena više od prognoziranih januarskih 1,1 odsto.

Prema rezultatima tekuće godine, stručnjaci očekuju da će inflacija u Rusiji biti na nivou od 6,9 odsto, a 2025. godine 4,5 odsto.

Prema prognozi Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije, inflacija u zemlji 2024. godine iznosiće 4,5 odsto, nakon prošlogodišnjih 7,42 odsto.

Kako je izjavio glavni ekonomista i direktor Sekretarijata za istraživanja MMF Pjer Olivije Gurinča na posebnom brifingu, posvećenom objavljivanju izveštaja, ruska privreda, uporedo sa tako velikim tržištima u razvoju, kao što su Indija i Brazil, pokazuje "prilično dobre" pokazatelje.

U isto vreme, prognostičari MMF-a predviđaju privredi evrozone rast od jedva 0,9 odsto, dok će američka ekonomija usporiti rast na 2,1 odsto. Poslednji podaci iz najveće evropske privredne uzdanice, pokazuju da je nemački privatni sektor i dalje u padu. Zaključak najnovijeg izveštaja agencije "Markit ekonomiks" je da posebno zabrinjava situacija u proizvodnji. 

Statistika pokazuje da plan Zapada da deklasira rusku ekonomiju nije uspeo.

image