Rusija

Putin: Moguć rast BDP i više od tri odsto, inflacija postepeno usporava

Makroekonomski pokazatelji od početka godine bili su bolji od onoga što su predvideli vlada, centralna ruska banka i stručnjaci, rekao je ruski predsednik
Putin: Moguć rast BDP i više od tri odsto, inflacija postepeno usporava© Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski BDP bi do kraja godine mogao da ostvari rast i više od tri odsto, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

Kako je dodao, makroekonomski pokazatelji od početka godine bili su bolji od onoga što su predvideli vlada, centralna ruska banka i stručnjaci.

"Realno trenutno stanje ekonomije nam omogućava da poboljšamo prognoze njenog razvoja, a već mnogi stručnjaci kažu da bi do kraja ove godine BDP Rusije mogao da poraste za više od tri odsto", kazao je Putin.

Ruski lider je pojasnio da je u januaru i februaru ova brojka porasla za šest odsto na godišnjem nivou.

Govoreći o inflaciji u Rusiji, Putin je naglasio da ona postepeno usporava.

"Istovremeno, tradicionalno, što je ohrabrujuće, prerađivačka industrija pokazuje više stope u januaru, a već u februaru plus 13,5 odsto", dodao je. 

Predsednik je ukazao da progresivni razvoj ruske privrede ima pozitivan uticaj na savezni budžet i da njegovi prihodi znatno premašuju prošlogodišnji nivo.

image