Rusija

Upozorenje Dume: Ukrajinci bi za praznike mogli da napadnu Krim američkim raketama

Neprijatelj želi da probije štit PVO na Krimu kako bi mogao da napadne strateški važne objekte, objasnio je general-major rezerve Leonid Ivljev
Upozorenje Dume: Ukrajinci bi za praznike mogli da napadnu Krim američkim raketamawww.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Za vreme majskih praznika i inauguracije predsednika Rusije, ukrajinska vojska može ponovo da pokuša da napadne rusko poluostrvo američkim operativno-taktičkim raketama proširenog dometa ATAKMS, upozorio je poslanik Državne dume sa Krima, general-major rezerve Leonid Ivljev.

"Neprijatelj je prošle noći napao Krim, ispustivši 12 ATKMS raketa. Njegov cilj su aerodromi. Sistemi PVO su uništili rakete", rekao je Ivljev.

Neprijatelj želi da probije štit PVO na Krimu kako bi mogao da napadne strateški važne objekte, objasnio je ruski poslanik.

"Naš zadatak je da onemogućimo plan neprijatelja", zaključio je Ivljev.

Ukrajinska vojska najintenzivnije udare izvodi na crkvene praznike. U uskršnjoj noći u aprilu 2023. godine, za vreme Vaskršnje liturgije, ukrajinska vojska gađala je Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u centru Donjecka.

U trenutku granatiranja u hramu je bilo nekoliko desetina vernika, jedna osoba je poginula, a sedmoro ljudi povređeno, među kojima je bio i sveštenik.

U prvoj godini Specijalne vojne operacije (2022) ukrajinska vojska je gađala pravoslavni hram Svetog Vladimira i školu u Jasinovatoj u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Takođe, ukrajinska strana je odbila predlog ruske strane da se za vreme božićnih praznika 2023. godine na 36 sati obustavi sukob, nazvavši ga "ciničnom zamkom".

Ruska vojska je, bez obzira na to, obustavila sukob u podne na Badnje veče 2023. godine koji je trajalo do ponoći između sedmog i osmog januara.

image