Svet

Ukrajinski obaveštajci progone pravoslavne novinare

SBU je ranije pokušala da blokira veb stranicu Saveza pravoslavnih novinara, koji je izveštavao o tekućem progonu UPC od strane Kijeva
Ukrajinski obaveštajci progone pravoslavne novinareGetty © AleksViking

Nekoliko zaposlenih u Savezu pravoslavnih novinara (UOJ) bilo je na meti racija Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštila je ta organizacija.

Savez pravoslavnih novinara je izveštavao o progonu Ukrajinske pravoslavne crkve od strane zvaničnog Kijeva, pod čijim patronatom je osnovana nekononska Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

"Zaposlenima UOJ su se obratili agenti SBU, koji su im oduzeli kompjutersku opremu i telefone", saopštila je grupa na Telegramu i dodala da niko nije optužen za bilo kakve prekršaje.

Agenti SBU su takođe posetili učesnike molitvenih bdenja, dodaje UOJ. Sindikat nije mogao dalje da komentariše, ali je saopštio da će ponuditi više informacija čim budu dostupne.

SBU još nije komentarisala racije. Ranije je pokušala da blokira veb stranicu UOJ u Ukrajini.

Vlada predsednika Vladimira Zelenskog upustila se u progon UPC prošle godine, osudivši kanonsku crkvu kao "agenta Moskve". Rusija je protestovala protiv gušenja kao kršenja ljudskih prava, ali bez uspeha.

Prošle nedelje, SBU je uhapsila sveštenika u Čerkaskoj eparhiji i optužila ga za "antiukrajinske i proruske izjave". Protojerej Boris Brodovski optužen je za širenje "lažnih vesti" i versku diskriminaciju, jer je kritikovao zaplene crkava UPC od strane PCU.

Imovina UPC se već mesecima pleni u više regiona i predaje PCU pod raznim izgovorima. Ukrajinski parlament je pripremio zakon o zabrani UPC, ali tek treba da glasa o njemu. Kritičari su upozorili da bi takav potez ugrozio želje Kijeva za članstvom u Evropskoj uniji.

image
VV inauguration
banner