Svet

Nastavlja se progon pripadnika UPC: Pretučen mitropolit Longin

Nepoznati napadači su krajem januara pretukli mitropolita koji je 2008. godine dobio zvanje Heroja Ukrajine
Nastavlja se progon pripadnika UPC: Pretučen mitropolit LonginGetty © Chris McGrath / Staff

Mitropolit Longin kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) potvrdio je danas da je krajem januara ove godine žestoko pretučen nakon što su mu na vrata zakucale nepoznate osobe koje su ga tukle dok nije izgubio svest.

Prema saopštenju Vaznesenskog Bančenskog manastira, čiji je mitropolit Longin nastojatelj, napad se desio tokom noći između 21. i 22. januara. 

Mitropolit, koji je, inače, čuven po svojoj milosti i dobroti koju iskazuje prema bolesnoj i odbačenoj deci, i koji je još 2008. dobio titulu Heroja Ukrajine, nakon povreda koje je dobio u januaru bio je hospitalizovan, a operisani su mu i kapci, navodi se u poruci koja je objavljena na Fejsbuku.

Ipak, sada se, kako i sam kaže, oseća bolje: 

"Sada se osećam dobro! Sve ostaje na milost i nemilost Božiju".

Mitropolit Longin na meti je Oružanih snaga Ukrajine od maja prošle godine zbog izjava o nekanonskoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU), kojima je, navodno, omalovažavao PCU. 

U septembru 2023. je zbog tih izjava optužen za "podsticanje verskog neprijateljstva", a već u novembru naoružana lica upala su u njegov manastir na zapadu Ukrajine i izvršile pretres. 

Napadi na mitropolita Longina deo su velike kampanje koja se u Ukrajini vodi protiv pripadnika UPC, zbog njihove - kako to tvrdi Kijev - povezanosti sa Moskvom i Ruskom pravoslavnom crkvom.

Lokalne vlasti u različitim oblastima Ukrajine donele su, podsetimo, zakon o zabrani UPC, a ova mera ojačana je krajem 2023. kada su vlasti na nivou države u prvom čitanju usvojile nacrt zakona o zabrani UPC na teritoriji cele zemlje.  

image
VV inauguration
banner