Rusija

Mišustin na plenarnoj sednici Državne dume: Rusija će postati četvrta ekonomija sveta

Mihail Mišustin je prilikom izlaganja istakao da će osnova rada vlade u narednih šest godina biti zasnovana na govoru predsednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj skupštini
Mišustin na plenarnoj sednici Državne dume: Rusija će postati četvrta ekonomija svetawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Vršilac dužnosti premijera Rusije Mihail Mišustin govorio je na plenarnoj sednici Državne dume na kojoj se raspravlja o njegovoj kandidaturi za premijera zemlje.

Mišustin je prilikom izlaganja istakao da će osnova rada vlade u narednih šest godina biti zasnovana na govoru predsednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj skupštini. 

Osnovni pravac u kom će predložena vlada delovati je jačanje ekonomije, tehnološki suverenitet, digitalna transformacija, podrška porodicama sa decom, poboljšanje blagostanja građana, uravnotežen razvoj regiona i infrastrukture, ukazao je Mišustin.

Ekonomija

Shodno predlogu ruskog predsednika, Rusija bi do 2030. godine trebalo da postane četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći, podsetio je Mišustin.

Stoga je potrebno ne samo povećanje bruto proizvodnje robe i usluga, već se moraju povećati i prihodi ljudi – plate zaposlenih u malim i srednjim preduzećima trebalo bi da rastu, poručio je on.

Uz sve to potrebno je održavati makroekonomsku stabilnost, obezbediti tehnološki i finansijski suverenitet i rešiti druga značajna pitanja, naveo je Mišustin i zaključio da je potreban novi model ekonomskog rasta.

Uprkos stalnim pritiscima sankcijama, Rusija neće uvoditi nikakva ograničenja stranim kompanijama koje žele da nastave saradnju i neće ograničavati domaće kompanije kada posluju na inostranim tržištima, poručio je Mišustin.

I dalje će se stvarati uslovi za razvoj saradnje sa prijateljskim zemljama, dodao je vršilac premijera Rusije.

"Biće pripremljeni sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona, Bliskog istoka i Afrike. Proširićemo industrijsku i naučno-tehničku saradnju, pokrenućemo nove zajedničke ekonomske i investicione projekte", istakao je Mišustin i dodao da će posebna pažnja biti posvećena povećanju produktivnosti rada i razvoju sektora malog i srednjeg biznisa.

Tehnološki suverenitet

Tehnološki suverenitet je jedna od ključnih oblasti rada vlade i sada se sprovode sistemske mere podrške, naveo je vršilac dužnosti premijera RF.

Vlada planira da pokrene čak devet projekta u prioritetnim oblastima – radio-elektronika, industrija alatnih mašina, medicinska oprema i tehnologija, dronovi, svemirska industrija, nuklearne tehnologije, sigurnost hrane i drugo.

"Nastaviće se razvoj revolucionarne tehnologije, tj. veštačke inteligencije, kvantnog računarstva, komunikacija i mnoge druge", poručio je Mišustin.

Što se tiče digitalne transformacije, njen razvoj je važan za postizanje revolucionarnih rezultata i bezbednost zemlje, danas nijedna industrija ne može bez specijalizovanih softverskih proizvoda, ukazao je on.

Podrška porodici

U Rusiji živi preko 24 miliona porodica gde raste 30 miliona dece, njihov prosperitet je za vladu najvažniji, naveo je vršilac dužnosti premijera.

"Iznos sredstava predviđenih u saveznom budžetu za socijalne mere, uključujući podršku porodicama, ove godine iznosi oko tri triliona rubalja", ističe Mišustin.

Naveo je da je stvoren sveobuhvatan sistem državne pomoći koji pruža podršku trudnicama i deci mlađoj od 17. godina.

U okviru novog nacionalnog projekta "Porodica", negovaće se najpopularniji postojeći mehanizmi, pre svega roditeljski dodatak, koji je dokazao svoju efikasnost.

"Od 2025. godine biće pojednostavljene procedure za dobijanje regionalnih beneficija", obećao je Mišustin, istakavši da je po ovom pitanju izuzetno važna povratna informacija.

Kabinet ministara je pripremio program za modernizaciju komunalne industrije sa obimom finansiranja od 4,5 triliona rubalja, dodao je on.

image