Rusija

Mihail Mišustin izabran za premijera Rusije

Mišustin je zahvalio poslanicima Dume što su podržali njegovu kandidaturu
Mihail Mišustin izabran za premijera Rusijewww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Državna duma Rusije danas je odobrila da Mihail Mišustin postane nov premijer Rusije, a ovu odluku zatim je potvrdio i predsednik Rusije Vladimir Putin potpisivanjem posebnog ukaza kojim je Mišustin danas i zvanično ponovo stupio na dužnost premijera. 

Odluku je podržalo 375 poslanika Dume, dok je njih 57 bilo uzdržano. Niko nije glasao protiv.

Nakon što je Duma odobrila njegovu kandidaturu, Mišustin je zahvalio poslanicima.

Ranije tokom dana, podsetimo, Mišustin se sastao sa predsednikom Rusije, koji je istakao da smatra da bi Mišustin trebalo da ponovo postane premijer, budući da je vlada, sa njim na čelu, uspela da postigne velike rezultate i to u teškim vremenima.

Mišustin je, podsetimo, prvi put postao premijer 2020. godine.

Pre toga, deset godina je bio šef Federalne poreske službe.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin poručio je tokom dana i da će se 13. maja birati zamenici premijera, a da će se 14. maja razmotriti kandidature ministara.

Ovo će inače biti prvi put u istoriji moderne Rusije da će Državna duma učestvovati u formiranju sastava Vlade – odobriće predsednika vlade, njegove zamenike i savezne ministre.

Predloge o strukturi saveznih organa izvršne vlasti novi premijer mora da dostavi predsedniku Rusije najkasnije nedelju dana nakon imenovanja.
U roku od 14 dana, premijer podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidaturu potpredsednika vlade i saveznih ministara, osim šefova bezbednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje se primenjuje posebna procedura.

Podsetimo, odmah nakon inauguracije predsednika Ruske Federacije 7. maja, kabinet ministara pod rukovodstvom Mišustina podneo je ostavku novom šefu države. Takva procedura predviđena je zakonom, a premijer i ministri nastavljaju da vrše svoje stare funkcije dok ne bude bila odabrana nova vlada. 

image