Sport

Rubljov osuo paljbu: Ne žele nas na Vimbldonu, Britanskoj vladi politika važnija od mira

Postoji veliki rizik da će ruski teniseri propustiti Vimbldon drugu godinu zaredom jer ih britanske vlaste ne žele u zemlji
Rubljov osuo paljbu: Ne žele nas na Vimbldonu, Britanskoj vladi politika važnija od miraGetty © Valerio Pennicino / Stringer

Andrej Rubljov otkrio je da se sledeće godine može ponoviti situacija iz ove, kada je ruskim teniserima zabranjeno učešće na najvećem turniru na svetu – Vimbldonu.

Zbog sankcija uvedenih ruskim sportistima, teniseri nisu mogli da učestvuju na trećem grend slemu sezone, a krovne teniske organizacije su napravile dodatnu pometnju kontrapotezima.

Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA), kao odgovor na saopštenje Vimbldona povodom nastupa Rusa, donele su odluku da zabrane bodovanje na turniru u Londonu.

Primera radi, Novak Đoković je za osvajanje sedmog pehara na Centralnom terenu Ol Ingland kluba ostao na "nuli", a da bizarnost bude potpuna, u ženskoj konkurenciji trijumfovala je Elena Ribakina – Kazahstanka rođena u Moskvi.

Rubljov je u intervjuu koji je dao u Abu Dabiju nagovestio da bi ista situacija mogla da se dogodi i u 2023. godini.

"Imali smo sastanak sa grend slemovima i ATP-jem. Veoma je dobro što je ATP otvoren da pomogne svima. Bili smo veoma iskreni, predlagali brojne opcije i načine da se pomogne. Želimo da se vratimo i igramo", rekao je Rubljov.

Vrhunski teniseri imaju veliki uticaj na javnost, ali Andrej ističe da, uprkos željama da pomognu, nisu dobili zeleno svetlo.

"Ponudili smo da pomognemo u svakom smislu. Želimo da pokažemo da je tenis veći od politike, ali oni nisu zainteresovani. Ako budemo i drugu godinu sprečeni da učestvujemo na Vimbldonu, to će biti najgore za tenis."

Rubljov je osuo paljbu po tamošnjim vlastima navodeći da se pretvaraju da im je stalo do običnih ljudi

"Britanska vlada je ovakvom odlukom pokazala da joj je politika važnija od mira. Jednostavno, ne žele da pomognu, za njih je sve to samo politika."

Kako navodi, Rusi se suočavaju sa velikim predrasudama.

"Najlakši način da pokažem šta mislim, da otkrijem zašta se zalažem, jeste da izađem na teniski teren. To je jedina platforma koju mogu da iskoristim da pokažem da sam plemenit, ljubazan, dobro obrazovan..."

U Abu Dabiju, gde se trenutno nalazi i igra jedan egzibicioni turnir, osmi igrač sveta spomenuo je i dvojicu najvećih igrača ove igre – Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

"Osim što imaju kvalitet da budu najbolji svih vremena, neverovatno su iskusni. Fenomenalno koriste iskustvo koje su stekli kroz sve ove godine. U svakoj situaciji tačno znaju šta da rade", otkrio je Andrej kvalitete rivala.

On je govorio i o svom karakteru i mentalnom pristupu stvarima koje mu se dešavaju.

"Jednostavno sam takav. Veoma sam emotivan i shvatam sve lično, kada je u pitanju nešto što mi je važno. I očigledno je da mi je tenis sve. Svaki meč, svaki poen prihvatam veoma lično i emotivno. Zbog toga mi je potrebno vreme da napredujem mentalno", zaključio je Rubljov.

image
VV inauguration
banner