Sport

Argentina je šampion sveta! "Gaučosi" nakon penala skinuli Francusku sa trona

Reprezentacija Argentine osvojila je Svetsko prvenstvo u Kataru, pošto je savladala Francusku posle boljeg izvođenja penala
Argentina je šampion sveta! "Gaučosi" nakon penala skinuli Francusku sa tronaGetty © Julian Finney

Nakon verovatno najboljeg finala u istoriji svetskih prvenstava, Argentina je osvojila treću titulu šampiona sveta.

Nisu mogli "gaučosi" bez drame, tačnije nije Francuska tek tako prepustila pehar namenjenu šampionu Mundijala.

Tri puta vodila je južnoamerička selekcija, većim delom regularnog toka meča bila znatno bolji rival, ali je tek nakon produžetaka i boljeg izvođenja penala došla do pobede.

Ušli su izabranici Lionela Skalonija mnogo bolje u meč, gladniji pobede, željniji i raspoloženiji za fudbal i to se odražavalo i na terenu.

U uvodnih 15 minuta igre, tri puta su pretili Argentinci, ali je blok u odbrani Francuske, kao i Ugo Ljoris, bio na visini zadatka.

Usledio je 21. minut, kada je potpuno nesmotreni start nad Di Marijom napravio Dembele, a sudija Marčinjak pokazao je na belu tačku.

Odogovornost je pruzeo Mesi, koji je bez većih poteškoća poslao loptu u mrežu.

Omaleni Argentinac upisao je svoj 26. nastup na Svetskim prvenstvima, čime je oborio rekord Lotara Mateusa po broju nastupa na Mundijalu. Takođe, postigao je po gol na svakom meču u nokaut fazi.

Nije se Argentina zaustavila na tome, nastavila je da pritiska, igrači su kao "osice" pokrivali teren, oduzimali lopte i napadali protivnika.

Upravo su na takav način postigli drugi gol u 36. minutu, pošto je nakon jedne oduzete lopte na sredini terena, Mesi proigrao Alvareza, ovaj brzo doturio do Makalistera, usledila je odlična odluka i pas ka Di Mariji, koji smireno i lukavo matira Ljorisa za velikih 2:0.

Argentina je na poluvremenu imala veliku prednost, ali i konce u svojim nogama.

Didije Dešan je već tokom prvog dela igre napravio više nego zanimljive izmene, pošto je izmenio dvojicu svojih napadački orijentisanih igrača, Žirua i Dembelea, a umesto njih uveo Kolo Muanija i Tirama.

Delovalo je da je taj izuzetno rizičan, pogotovo u toj fazi meča, ali se ispostavio kao neverovatan pogodak.

Nisu promene odmah donele rezultat "trikolorima", pošto je i u nastavku Francuska dugo delovala bezidejno.

Ipak, kako je vreme promicalo, Argentina je gubila na žestini, snazi i energiji i to se sve više osećalo na terenu.

Sve više je lopta bila u nogama Francuza, sve više su prilazili golu Martineza i stvarao se utisak da bi jedan gol mogao potpuno da promeni tok susreta.

Upravo tako je i bilo, pošto su Francuzi iskoristili grešku na polovini Argentine, a potom je usledio nesmotren start Romera, koji je "naterao" Marčinjaka da pokaže na penal.

Kilijan Mbape je bio hladnokrvan, postigao gol i vratio svojoj selekciji nadu u potpuni povratak u meč.

Potpuni šok za mnoge Argentince (što na terenu, što na tribinama), usledio je samo minut kasnije.

Duga lopta Rabioa napred, Tiram i Mbape su odigrali dupli pas i izbacili odbranu rivala, nakon čega je sjajni Mbape volej udarcem poslao loptu u mrežu i doneo izjednačenje.

Nalazila se Argentina u pravom nok-daunu, ali je nekako uspela da se odbrani do kraja regularnog dela i izbori produžetke.

Morao je da reaguje i selektor "gaučosa" Skaloni, pošto su njegovi igrači bili na izdisaju i na izmaku snage.

Utakmica je bila spektakularna i u dodatnih 30 minuta, pošto se do poslednjih stotinki nije moglo ni naslutiti ko bi mogao da osvoji titulu šampiona sveta.

Igrao se 108. minut, kada je Argentina odigrala brzopoteznu akciju, izbegla ofsajd zamku i nekako prebacila loptu preko gol linije.

Lautaro je pobegao odbrani i šutirao, odlično je reagovao Ljoris, ali je Mesi natrčao na odbitak i uspeo da ubaci loptu u gol, pre nego što je Kunde intervenisao.

Ponovo je Argentina imala prednost, ali se u vazduhu mogao osetiti novi povratak Francuza.

Vreme nije bilo na njihovoj strani, ali sreća pomalo jeste. 

Odbijena lopta nakon prekida dolazi do Mbapea, koji oštro šutira, a Paredes u bloku reaguje rukom, a Marčinjak bez mnogo razmišljanja pokazuje ponovo na belu tačku.

Ponovo, odgovornost preuzima, ko drugi, do Kilijan Mbape, koji drugi penal na meču realizuje, postiže "het-trik" u finalu Mundijala i donosi svojoj selekciji penal seriju.

U ludoj završnici, "trikolori" su mogli i do potpunog preokreta i pobede, ali je Kolo Muani u poslednjim momentima meča, poslednjim sekundama nadoknade drugog produžetka, propustio jedan na jedan šansu sa Martinezom, koji je uspešno odbranio i ostavio svoju selekciju u životu.

Meč je otišao u penal seriju, u kojoj su, kako drugačije u ovom meču, ponovo drama i neizvesnost.

Treći put na meču, Mbape je nadmudrio Martineza sa bele tačke i dao Francuskoj prednost, koju je hladnokrvno anulirao Mesi u narednom penalu.

Druga serija označila je početak kraja Francuske, pošto je Komanu odbranio Martinez, a prednost Argentini doneo Dibala, koji je ušao u igru upravo zbog penala.

Naredni udarac, u trećoj seriji, Francuska je platila danak neiskustvu, pošto je Čuameni bio potpuno dekoncentrisan, pa je poslao loptu pored gola.

Usledili su golovi Leandra Paredesa sa jedne i Kolo Muania sa druge strane, da bi odlučujući, pobedonosni penal za Argentinu, precizno izveo Montijel, koji je doneo delirijum na tribine.

  • 18. dec 2022 • 18:54

    18:54

    Argentina je šampion sveta!

    Montiel je postigao gol.

  • 18:53

    GOL! Kolo Muani siguran

    Kolo Muani je snažno šutirao po sredini.

  • 18:53

    GOL! Paredes je siguran

    Loris je imao loptu na ruci, ali je lopta završila u mreži.

  • 18:52

    PROMAŠAJ! Čuameni je promašio ceo gol

    Čuameni šutira pored gola!

  • 18:51

    GOL! Dibala po sredini

    Dibala je šutirao po sredini.

    Argentina vodi 2:1.

  • 18:50

    Brani Martinez!

    Koman je šutirao, Martinez je zaustavio njegov udarac.

  • 18:50

    GOL! Mesi pogađa

    Mesi je siguran, rezultat je 1:1 posle prve serije.

  • 18:49

    GOL! Mbape je siguran sa penala

    Martinez je zakačio loptu, ali nije mogao da odbrani.

  • 18:48

    Počinje penal serija

    Francuska prva šutira.

  • 18:45

    Kraj!

    Penali će odlučiti šampiona sveta.

image