Sport

Ustaški pozdravi na dočeku selektora Hrvatske - "Za dom spremni" odjekivalo na trgu u Livnu

Novi skandal dogodio se na dočeku Zlatka Dalića u njegovom rodnom mestu u Bosni i Hercegovini
Ustaški pozdravi na dočeku selektora Hrvatske - "Za dom spremni" odjekivalo na trgu u LivnuGetty © Catherine Ivill / Staff

Fudbalska reprezentacija Hrvatske ostvarila je novi veliki uspeh na Svetskom prvenstvu, pošto su na turniru u Kataru osvojili bronzanu medalju zauzevši treće mesto u konačnom plasmanu.

Nakon povratka u zemlju, članovi selekcije "vatrenih" imali su brojne dočeke u svojim rodnim mestima, a na poslednjem dočeku selektora Zlatka Dalića zabeležene su i skandalozne scene navijača koji skandiraju ustaške pokliče.

Kako javlja hrvatski portal "Indeks", Dalić je u četvrtak bio dočeka u svom rodnom gradu Livnu, u mestu u Bosni i Hercegovini sa pretežno hrvatskim stanovništvom, kada su se dogodili pokliči "Za dom spremni".

Na lokalnom trgu, Dalić je održao govor, nakon čega se dogodila situacija u kojoj su mladići na bini poveli skandiranje zloglasnog ustaškog pozdrava. "Mladići su vikali 'Za dom', na šta je veliki deo navijača na trgu odgovarao sa 'Spremni!'", piše u izveštaju "Indeksa".

"Mi smo došli sa bronzom, pre četiri i po godine niko nije očekivao da ćemo da napravimo ovakav uspeh ponovo, ali opet smo pokazali da vredimo, da smo kvalitetni. Na svakom dočeku vidim mnogo mladih ljudi, mnogo dece u dresovima", počeo je Dalić sa bine.

"Mislim da mladi ljudi mogu da prepoznaju uzor u igračima hrvatske reprezentacije da su oni sve uradili u svom životu. Zaradili su novac, ali kada dođu da igraju za Hrvatsku igraju sa puno emocija, strasti, sa puno domoljublja, sa puno vere, sa puno poniznosti i dragi Bog ih uvek nagradi. Zato moji mladi ljudi, verujte, budit edomoljubi i sve u životu može da se uradi. Mogu ja da vam budem primer koji sam pošao iz Livna, malog mesta, niko i ništa i ja sam nešto u životu uradio", rekao je Zlatko Dalić, pre nego što su se bine čuli ustaški pokliči.

Inače, ovo nije prvi takav skandal na proslavama osvajanja mundijalske bronze koje se održavaju ovih dana. Prethodno su fudbaleri Dejan Lovren i Marcelo Brozović uzvikivali taj ustaški pozdrav u Brozovićevom kafiću u Velikoj Gorici.

image