Sport

Procurela dokumenta Juveove prevare - 23 fudbalera pod istragom, prete im kazne

Među igračima koji su pristalo na fiktivno smanjenje plate zarad "friziranja" finansijskih izveštaja kluba, nalazi se i Kristijano Ronaldo
Procurela dokumenta Juveove prevare - 23 fudbalera pod istragom, prete im kazneGetty © Valerio Pennicino / Stringer

Juventus je prošle sedmice odlukom italijanskog suda ostao bez čak 15 bodova, u vidu kazne zbog finansijskih malverzacija koje su otkrivene pre nekoliko meseci.

"Stara dama" zaradila je kaznu lažiranjem finansijskih izveštaja, odnosno prikazivanja lažne dobiti kluba, kao i zbog malverzacija sa platama igrača tokom pandemije korona virusa. Zbog toga bi sada žestoko mogli da budu kažnjeni i umešani fudbaleri.

Juventus je zbog oduzimanja 15 bodova pao sa treće na 10. mesto Serije A. No, bodovna kazna izgleda neće biti jedina koja će pogoditi "bjankonere". Kazna bi mogla da se proširi i na igrače koji su navodno upleteni u aferu, a italijanski novinari su objavili imena 23 fudbalera pod istragom.

Novinar Paolo Cilijani je objavio senzacionalnu vest, otkrivši imena 23 fudbalera koji su pod istragom da su prihvatili lažno niže plate. Tokom pandemije, Juventus je izgleda postigao dogovor sa igračima da se predstavi da su zbog prekida sezone pristali na niže plate, dok su u stvarnosti dobili novac koji je isprva i trebalo da dobiju po ugovoru. Među navedenima su brojne zvezde koje su tada nosile dres Juventusa, među kojima je i Kristijano Ronaldo. Cilijani kaže da su svi ispitani priznali da su učestvovali u nečasnim radnjama.

"Dvojica igrača, Matijs de Liht i Matija de Šiljo, dali su sudijama kopiju 'voc-ap' četova u kojem je Đorđo Kjelini svima objasnio prevaru, sugerišući da se to ne spominje novinarima", navodi Cilijani.

On je objavio i službena dokumenta u kojima se navodi vreme potpisa ugovora pod nazivom "manevri s platama", a među kojima su navedena ta 23 fudbalera. Uz dokumente, Cilijani je poručio da će svakog od 23 igrača očekivati suspenzija, najmanje na mesec dana.

Uz Ronalda, na spisku se nalaze Paulo Dibala, Miralem Pjanić, Leonardo Bonući, Đorđo Kjelini, Adrijen Rabio, Đanluiđi Bufon, Gonzalo Iguain, kao i tadašnji trener Mauricio Sari.

image