Sport

Kralj NBA lige

Lebron Džejms zlatnim slovima ispisao je nove stranice istorije i postao najbolji strelac u istoriji NBA lige
Kralj NBA lige© Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Džejms je postao kralj najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu u porazu Los Anđeles lejkersa od Oklahome, rezultatom 133:130.

Legenda iz Akrona je novi rekord postavila šutom na 10,9 sekundi do kraja treće četvrtine i tako je Lebron sa 38.387 poena prestigao Karima Abdul-Džabara.

Na kraju, meč je završio sa 38 poena (13/20 iz igre), sedam skokova i tri asistencije, što znači da na svom kontu ima ukupno 38.390 poena.

Posle pogotka, Lebron je podigao obe ruke uvis, pogledao ka nebu, a fotografi su ga okružili dok se u Oklahomi sa tribina prolamalo "MVP, MVP".

Utakmica je nakratko prekinuta radi ceremonije, a pušten je i video-snimak sa značajnim momentima Lebronove karijere.

"Rekord koji je stajao skoro četrdeset godina, a mnogi su mislili da nikada neće biti oboren. Lebrone, ti si najbolji strelac u istoriji NBA – čestitam", rekao je komesar lige Adam Silver.

On je već odavno postao jedini igrač sa 30.000 poena, 10.000 skokova i 10.000 asistencija, a tokom obraćanja najavio je da ima još nekoliko sezona u "rezervoaru". Očigledno je da će pokušati da napadne statistiku od 40.000 + 10.000 + 10.000.

"Hvala vernim navijačima Lejkersima, mnogo mi znači što sam rekord postavio u prisustvu legende kao što je Karim. Hvala mojoj divnoj ženi, mojoj ćerki i dvojici sinova, prijateljima… Čoveče, svima koji su bili deo ovih dvadeset i više godina", istakao je Lebron.

On se prethodno pozdravio i fotografisao sa sada već bivšim rekorderom Karimom Abdul-Džabarom, koji je došao da uveliča ovaj događaj i simbolično mu poklonio loptu.

Tokom dve decenije duge karijere postavio je brojne rekorde i osvojio sve što se može osvojiti.

U četiri navrata bio je NBA šampion – dva prstena osvojio je sa Majami hitom i po jedan sa Klivlend kavalirsima i lejkersima, četiri puta je bio MVP lige i 19 puta učesnik Ol-stara, dok je 11 puta bio član idealne postave.

Džejmsu je trebalo 1.367 utakmica tokom 19 godina uz prosek od 27,1 poena.

image
VV inauguration
banner