Sport

Ministarka sporta Kanade pobegla nakon pitanja o ruskim sportistima

Ministarka sporta Kanade pobegla je od aktiviste nakon pitanja o diskriminaciji sportista iz Rusije
Ministarka sporta Kanade pobegla  nakon pitanja o ruskim sportistima© Twiter/Screenshot

Kanadska ministarka sporta Paskal Sen Onž ignorisala je pitanja o diskriminaciji ruskih i beloruskih sportista i na brzinu je pobegla od kanadskog antiratnog aktiviste Iva Englera.

Povodom sankcija Rusiji i Belorusiji, Engler je pitao Sen Onž o mogućem uvođenju takvih mera protiv Sjedinjenih Država koje su napale Irak, a takođe je upitao da li takve kazne treba uvesti i protiv same Kanade za bombardovanje Avganistana i Libije. Aktivista je kao primer naveo i političku situaciju u Izraelu i Palestini. Sen-Onž se nasmejala na ova pitanja, nakon čega je odlučiola da odmah izbegne dijalog. 

Ranije penzionisani kanadski sportisti, uključujući olimpijsku pobednicu, umetničku klizačicu Tesu Virtu, hokejašicu Hejli Vikenhajzer, skijašicu Beki Skot, pozvali su Kanadski olimpijski komitet da ne podrži ideju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli ruskim sportistima da učestvuju na OI u Parizu u neutralnom statusu.

Izvršni komitet MOK-a je 25. januara pozvao na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja u neutralnom statusu.

Kasnije su se vlade više od 30 zemalja, uključujući Kanadu, usprotivile učešću Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama.

Predsedenik MOK-a Tomas Bah rekao je da vlade država ne bi trebalo da odlučuju ko može da učestvuje na međunarodnim sportskim takmičenjima.

image
VV inauguration
banner