Sport

Jovanović za RT Balkan: Otkaz sam dobio zbog stava Estonije prema Rusiji, osudili su me za 20 minuta

Srpski futsal trener Vladimir Jovanović našao se u centru pažnje domaćih i inostranih medija, kada se pojavila informacija da je dobio otkaz iz estonskog futsal kluba Vimsi, nakon što je na društvenim mrežama čestitao rođendan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu
Jovanović za RT Balkan: Otkaz sam dobio zbog stava Estonije prema Rusiji, osudili su me za 20 minuta© Privatna arhiva

U razgovoru za RT Balkan, Jovanović ističe da je platio cenu slobode govora, da je zgranut onime što se dogodilo, objasnivši da se politika umešala u sport.

"Mnogo ružna stvar se desila neopravdano i neočekivano. Želim da se zna prava istina. To što su preneli mediji nije prava i cela istina kako je do svega došlo", počeo je Jovanović za RT Balkan.

On ističe da je u Vimsiju, gde je radio od decembra 2022. godine, imao najsjajnije iskustvo. Nije ni slutio da će zbog jedne objave na društvenim mrežama ostati bez angažmana u, kako je naveo, "najboljem klubu za koji sam radio u ovih 25 godina".

"Video sam u subotu da je Vladimiru Putinu rođendan i spontano je sve bilo. Znam kako oni u Estoniji razmišljaju na tu temu, ali opet razmišljam - demokratska zemlja i demokratske vrednosti. Nikog nisam vređao ili pozivao na nasilje, prosto je čoveku bio rođendan. Znate da u Srbiji mnogi na Srbe i Ruse gledaju kao na braću. Samo sam čestitao rođendan čoveku, kao što bih čestitao i vama. Nikakva ružna konotacija nije postojala", počeo je Jovanović da "vraća film" na dešavanja prošlog vikenda.

"U roku od 10 minuta me je zvao predsednik kluba Andrej Golovin i rekao 'molim te obriši, biće loše i za tebe i za klub'. Nije sa lošom namerom to rekao, nego zna kako stvari funkcionišu, hteo je da mi pomogne. Obrisao sam objavu, ali 'printskrin' je otišao u FS Estonije. Znam od koga je i otišlo, poznajem ga odlično, ali neću da cinkarim. Zvali su predsednika kluba i rekli da zbog stava države prema celoj situaciji i zbog toga kako se Estonija ophodi prema Rusiji, je zatraženo da momentalno dobijem otkaz. Neću predsedniku da pravim problem, on je Rus. Čovek mi se izvinio, bio je pred plakanjem, pitao je šta mi je to trebalo, ali to je bilo spontano", rekao je Jovanović u razgovoru za RT Balkan.

Odlučio je da se istog trenutka vrati u Srbiju, da ne bi izazivao dodatne probleme svojim doskorašnjim poslodavcima.

"Momentalno sam se spakovao i došao u Beograd. Zahvalan sam klubu na svemu, igračima, i pre svih, predsedniku kluba. On je najbolji predsednik kog sam imao za ovih 25 godina. Ne krivim ih ni za šta, politika je prosto iznad sporta, što je tužno i žalosno. Sramotno je da te u roku od 20 minuta osude bez pitanja, saveta ili manje sankcije, bez opomene. To je bih ja učinio nekom ovde ko ne zna kako stvari funkcionišu u mojoj zemlji. Ali ne može meni niko da zabrani javno mišljenje ako ne vređam ili ne pozivam na nasilje. Šta mene briga da li neko čestita rođendan Bajdenu ili Zelenskom? Ne može niko da zabrani ni meni ni njima da izraze svoje mišljenje."

Jovanović ističe da nije ni naslućivao da bi zbog pomenute objave mogao da izgubi posao.

"Nisam očekivao. Iskreno, za novac koji sam tamo dobijao za mesec dana, ja bih ovde morao šest meseci da radim. Naravno da nikad to ne bih radio da sam mislio da može da dođe do otkaza. Ali to je moj stav, izgleda da u ovom svetu lažne demokratije sve može. Pokušali su da mi objasne svoj postupak pitanjem: Šta da smo mi došli u Srbiju i kažemo - Slava Ukrajini? Ja sam im rekao da Ukrajinci kupuju stanove u Srbiji i niko im ništa ne govori, niko nema nikakav problem, žive normalno. Ne mogu da verujem da u Evropi u 21. veku to još postoji, da ne možeš da kažeš šta misliš. Sa sportske strane sam ostavio najbolji mogući utisak, ali to što su oni umešali politiku u 20 minuta objave... Klub stvarno nema veze s time, nisam hteo da pravim problem predsedniku kluba i slično. Hteo sam da ga ispoštujem i imam veliku zahvalnost prema njemu."

Tokom godina, Jovanović je radio u više inostranih zemalja i ističe da "nigde nikakav problemčić nije bio".

"Povređen sam, doživeo sam za 20 minuta postanem 'persona non grata', koja ne poziva ni na kakvo nasilje. Zgranut sam. Radio sam na Kipru, u Crnoj Gori, u Novom Pazaru, gde nije uvek bila jednostavna sredina za rad, u Finskoj, u Jordanu, sada Estoniji. Ne mogu da kažem da je ovo sad mrlja, ne mislim da sam nešto loše uradio. Targetiran sam, izašao sam u sve medije kao da sam ne znam šta uradio. Em što sam ostao bez posla, em što sam targetiran da će to sad ostati zabeleženo negde u Evropi da ja neću moći da radim, osim negde na Istoku. To je katastrofa. I novinaru iz Rusije koji me je kontaktirao rekao sam da mene politika ne interesuje, da su Ukrajinci i Rusi braća, da je za mene to isti narod. To što ih je neko zavadio, kao ovde nas, za mene je to katastrofa. Braća se u selu pobiju oko metra međe, a ne narodi. Za mene je taj rat bez smisla, jer se braća ubijaju", zaključio je Vladimir Jovanović u razgovoru za RT Balkan.

image
VV inauguration
banner