Sport

Strahinja Eraković za RT Balkan: Piksi nas ubedio da možemo protiv svih

Srpski fudbaler Strahinja Eraković, jedini predstavnik Superlige Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru, za naš portal pričao je o značaju poziva u nacionalni tim, očekivanjima od veoma specifičnog Mundijala, kao i o tome šta selektora Dragana Stojkovića čini posebnim u svetu fudbala.
Strahinja Eraković za RT Balkan: Piksi nas ubedio da možemo protiv svihGettyimages.ru © Srdjan Stevanovic

Eraković se našao na spisku od 26 fudbalera za koje se selektor Stojković opredelio da predstavljaju reprezentaciju na Mundijalu u Kataru.

"Osećaj je izvanredan, još nisam svestan da sam pozvan na tako veliko takmičenje kakvo je Svetsko prvenstvo. To je san svakog sportiste koji počne da se bavi bilo kojim sportom. Reakcije u porodici su bile fenomenalne, pošto su i oni bili pomalo u čudu, pa se svi još uvek 'nosimo' sa tim i tek postajemo svesni", počeo je Strahinja Eraković za RT Balkan.

Stranjiha je fudbaler Crvene zvezde i jedini je na Piksijevom spisku, koji dolazi iz Superlige Srbije.

"Nije još vreme za radovanje i slavlje. Imam da odigram još jedan meč sa Zvezdom, pa onda misli i slavlje mogu da se usmere ka Kataru. Drago mi je što ću jedini prezentovati Superligu i to mi je dodatni podsticaj da nastavim da radim još jače i još bolje."

Srbiju na Svetskom prvenstvu očekuje težak posao već u grupnoj fazi, pošto se "orlovi" sastaju sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

"Od prvenstva očekujem da ekipa igra kao što je i do sad igrala, da nametne svoj stil igre i naravno da se nadam najboljem, želim da stignemo što dalje možemo. Grupa je veoma slična onoj na prošlom Svetskom prvenstvu, mislim da imamo čemu da se nadamo i da ćemo to pokazati nama, naciji i svima onima koji navijaju za Srbiju. Prva prepreka je veliki Brazil, ali ako budemo oni pravi, mislim da možemo da se nosimo sa svima", izjavio je 21-godišnji fudbaler."

Eraković je na zanimljiv način opisao šta to Dragana Stojkovića čini odličnim trenerom i selektorom.

"Mister je pre svega odličan trener, ali i čovek. U reprezentaciju je ubacio neku novu atmosferu, nema toliko pritiska, već se radujemo svakom reprezentativnom okupljanju i uvek idemo sa punim samopouzdanjem u nove pobede. Usadio nam je u glavu da možemo da igramo protiv bilo koje ekipe, što se nadam da ćemo pokazati i na Svetskom prvenstvu."

Tokom karijere, mladi fudbaler imao je priliku da sarađuje sa odličnim štoperima, koji su mu pomogli u sazrevanju. 

"I u Zvezdi i u reprezentaciji imam od koga da učim, imam sreće što sam, može se reći, još mlad. U klubu su to (Aleksandar) Dragović, (Nemanja) Milunović, (Radovan) Pankov, a u reprezentaciji učim od igrača svetskog kalibra. Svi oni su mi u ogromnoj meri pomogli da tako brzo stignem do nekih dobrih partija i nivoa. Trudiću se da budem sve bolji i bolji, da učim od njih, jer imam šta da naučim i prostora da napredujem."

Poput mnogobrojnih njegovih saigrača, ali i ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije, Strahinja Eraković smatra da je atmosfera među "orlovima" njihovo najveće oružje.

"Najveće oružje Srbije na Mundijalu sigurno je atmosfera u ekipi, ali i taj neki srpski inat. Nadam se da ćemo svima pokazati kakva smo ekipa, kakva smo porodica i da nikome protiv Srbije neće biti lako", zaključio je Strahinja Eraković u intervjuu za RT Balkan.

Srpski fudbaler debitovao je u nacionalnom dresu u utakmici Ligi nacija ove godine, protiv selekcije Norveške.

Prvi meč na Mundijalu u Kataru, Srbija će igrati protiv selekcije Brazila 24. novembra.

Aleksandar Petrović (@AlexPetro23)

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner