Sport

Ispovest "kockara" Fađolija: Počelo iz dosade, pa stiglo do duga od tri miliona evra

Italijanski fudbaler iz redova Juventusa Nikolo Fađoli, govorio je u iskazu federalnom sudiji, o svojoj zavisnosti o klađenju
Ispovest "kockara" Fađolija: Počelo iz dosade, pa stiglo do duga od tri miliona evraGetty © Maurizio Lagana

Juventus i Italiju zadesio je novi skandal, pošto je Tužilaštvo u Torinu utvrdilo da se Nikolo Fađoli nelegalno kladio.

Italijanski fudbaler dobio je sedam meseci zabranu igranja fudbala, a moraće i pet meseci da bude na obaveznoj rehabilitaciji.

U iskazu koji je dao federalnom sudiji, Fađoli je govorio o zavisnosti.

"Na početku, fudbaler, koji ima mnogo slobodnog vremena, na kraju doživi uzbuđenje kockanja kako bi prevazišao dosadu. Kako vreme prolazi, to postaje opsesija", priznao je 22-godišnji fudbaler u iskazu.

"Počeo sam da se kladim u Tireniji tokom trening kampa reprezentacije do 21 godine". Na početku je bilo zabavno, ali sam se potom našao u stanju stresa izazvanog dugom".

U septembru 2022. godine, Fađoli je imao dug u iznosu od 250 hiljada evra.

"Kada sam bio u Kremonezu, majka me je savetovala da odem na lečenje u Sert, nekoliko puta sam išao tamo. Imao sam iluziju da mogu bez toga. Igrao sam kompulzivno ispred televizora na bilo kom sportskom događaju koji sam gledao, uključujući fudbal, čak i Seriju B i Legu Pro", izjavio je Fađoli.

Pred tužiocem Đuzepeom Čineom, u izveštaju od 5. septembra, on objašnjava da je Sandro Tonali bio taj koji mu je predložio da igra na sajtu za ilegalno klađenje.

"Tonali me je lično naterao da se registrujem preko naloga na dotičnom sajtu", rekao je Fađoli, dodavši da nije "u stanju da prijavi da li se Tonali kladio na fudbalske događaje, ali je čuo da ima mnogo kockarskih dugova".

Tužilaštvu FS Italije (FIGC) je otkrio da se on prvo kladio na teniske događaje, a zatim na fudbal i objasnio da se nikada nije kladio na Kremoneze i/ili Juventus, klubove za koje je igrao.

U verziji koja je dostavljena Federalnom tužilaštvu, Fađoli negira da je Juventus znao za njegove opklade i govori o nekim pozajmicama saigračima, nevezanim za istragu.

"Od Federika Gatija sam tražio 40.000 evra, ali sam mu rekao da mi je potrebno da kupim sat i da mi je majka blokirala račune".

"U Milanu sam kupio neke vredne rolekse. Ponekad sam satove isporučivao sam, ponekad su vlasnici kladioničarskih platformi dolazili da ih preuzmu od zlatara", objašnjava fudbaler. I tako povećavam dug i dobijam teške fizičke pretnje (na primer da će mu polomiti noge (...) Mislio sam da samo igram da naplatim dug", zaključio je Fađoli.

image