Sport

Novak o Bekeru i Nadalu u epizodi: "Ma, kakva penzija kada sam najbolji"

Najbolji teniser svih vremena na konferenciji za medije pred masters u Pariz poslao poruku protivnicima da se ne nadaju da će se uskoro povući
Novak o Bekeru i Nadalu u epizodi: "Ma, kakva penzija kada sam najbolji"© Rolex Paris Masters

Novak Đoković stigao je u Pariz, odradio prvi trening u hali "Bersi" i potom odgovarao na pitanje novinara.

Đoković će učestvovati na mastersu u prestonici Francuske, na kojem brani finale, a potom putuje u Torino na Završni turnir.

Jedno od pitanja bilo je i da prokomentariše izjavu Rafaela Nadala, koji je priznao da je Novak najbolji teniser svih vremena.

"Drago mi je ako je Nadal to rekao, ali ja nisam taj koji mora o tome da razgovara. Moram da se fokusiram na svoje ciljeve i najviše sam ponosan što sam i dalje sposoban da se nadmećem na ovom nivou", rekao je Đoković.

"Zahvalan sam što sam u poziciji u kojoj sam trenutno. I dalje se osećam mlado kada je reč o mom telu. Dobro me služi, osvojio sam tri od četiri grend slema."

Svetski "broj 1" imao je jasnu poruku za rivale – neće skoro u penziju.

"Gde god da igram, želim da pobedim. Nema sumnje u to, ali najveći ciljevi su one koje sam pomenuo. Trenutno imam, nazovimo to luksuzom, da biram turnire na kojima ću igrati. Da organizujem svoj raspored tako da mogu da budem na vrhuncu forme na turnirima na kojima postavim najviše ciljeve."

Kada se govori o povlačenju, smatra da nije od onih igrača koji o tome razmišljaju dok su na vrhu.

"Postoje naravno razlike između tenisera u prošlosti. Neki od njih su mislili da je najbolje napustiti tenis kada si na vrhu. Drugi su mislili da kada shvatiš da ne možeš da osvojiš najveće turnire i da gubiš od mlađih momaka, onda odeš. Više pripadam drugoj grupi. Dokle god sam glavni kandidat za osvajanje grend slemova i najvećih turnira u ovom sportu, neću ga napustiti. Naravno, pod uslovom da se ne desi nešto drugo što će dovesti do gubitka motivacije. To trenutno nije slučaj."

Jedna od retkih stvari koje mu nedostaju jeste zlatna medalja sa Olimpijskih igara. Bronzano odličje je osvojio 2008. godine.

"Naravno, sledeće godine su Olimpijske igre. Zaista želim da ostvarim dobar rezultat na njima, da predstavljam svoju zemlju. Dejvis kup je takođe nešto što me inspiriše."

"Rune je sa Bekerom napravio veoma dobar izbor"

Jedna od tema na konferenciji bila je i "sveža" saradnja njegovog nekadašnjeg trenera Borisa Bekera i Holgera Runea.

"Veoma dobar izbor. Boris je legenda. On razume igru veoma dobro. Izuzetno inteligentan, pametan, smiren i samopouzdan čovek", izjavio je Novak i dodao:

"Boris mi je drag prijatelj, drago mi je da je ponovo trener na Turu. Neće mi biti prijatno da bude u protivnikovom boksu, ako budem igrao sa Holgerom. Ali volim njega i njegovu porodicu."

Govorio je i o mladom Dancu koji je prošao kroz veliku krizu u drugoj polovini ove godine.

"Holger je mlad igrač koji se etablirao kao Top 10 teniser. Jedna je stvar probiti se na novi nivo, a sasvim drugo osvajati Slemove. On uči o tome. Normalno je da ima oscilacije. Znam ga dugo, trenirali smo zajedno. Ima ogroman potencijal, onaj koji podrazmeva osvajanje grend slema nema sumnje", smatra prvi reket sveta.

Još jednom se osvrnuo na veliki problem u teniskom svetu – različite loptice na svakom takmičenju.

"Ovo je peti turnir u nizu na kom se igra sa drugačijim lopticama. To je problem. Potrebna nam je konstantnost. Postoji razumevanje od strane ATP-ja. Uskoro će biti organizovan sastanak", zaključio je Đoković.

image