Sport

Osma zlatna lopta, ili: Zašto je Mesi bolji od Ronalda

Pariz se ponovo "poklonio" Lionelu Mesiju i uručio mu osmu "Zlatnu loptu", kojom je Argentinac samo učvrstio svoje ime na vrhu zvanja najboljeg fudbalera u istoriji ovog sporta. I dok mnogi misle da trka sa Kristijanom Ronaldom nije završena, Portugalac iako znatno viši, u ovom kontekstu nije ni rame uz rame sa omalenim rivalom
Osma zlatna lopta, ili: Zašto je Mesi bolji od RonaldaGetty © Laurence Griffiths

Iz dana u dan, pa čak i godine u godinu, veliko rivalstvo između Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, kao i ta famozna trka za zvanje najboljeg u istoriji fudbala, sve više i više jenjava.

Argentinac je u prethodnih godinu dana uspeo da zada neodbranjive udarce i neosporive argumente, koji su obesmislili poređenje sa nekada ljutim rivalom iz Portugalije.

Iako ga uglavnom ne pamti po dobrom, Pariz je u ponedeljak uveče dao Mesiju još jedan tas na vagi.

Na svečanoj ceremoniji u "gradu svetlosti", pred fudbalskim, ali i sportskim kremom, Mesiju je uručena još jedna "Zlatna lopta".

Tako je Leo oborio nove rekorde i pomerio letvicu još jedan nivo iznad.

Bilo je to čak osmo priznanje za najboljeg fudbalera sveta koje je Mesi osvojio, čime je stekao nedostižnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Takođe, postao je prvi fudbaler koji je "Zlatnu loptu" dobio kao igrač koji ne nastupa za evropski tim, pošto je u julu ove godine prešao u MLS ligu i pojačao redove Inter Majamija.

Titule, pehari i priznanja

I dok mnogi sa razlogom misle da je poređenje ove dvojice završeno pre nekoliko godina, još postoje oni koji smatraju da Ronaldo ima šanse da, kada se podvuče račun i završe karijere dvojice legendarnih fudbalera, bude egal sa Mesijem ili pak bolji od njega.

Počnimo ovu debatu od samog kraja.

Lionel Mesi je nedavno došao na Floridu, u jedan klub koji je skoro osnovan. 

Pored toga što je podigao svoj Inter na veći nivo, ali i čitavu MLS ligu, Mesi je predvodio Majamija do prvog trofeja u istoriji kluba.

Osvajanjem KONKAKAF Liga kupa, Lionel je došao do 44. pehara u karijeri i tako postao najtrofejniji fudbaler svih vremena.

Pretekao je nekadašnjeg saigrača i velikog prijatelja Danija Alveša, koji je ostao na koti 43, dok je dodatno uvećao prednost u odnosu na Ronalda, koji ima 35 pehara u karijeri.

Da je Lionel Mesi kompletirao fudbal, govori i podatak da je u reprezentativnoj karijeri, koja mu je godinama osporavana, osvojio Svetsko prvenstvo, Kopa Ameriku, Finalisimu, zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i Svetsko prvenstvo za omladince.

Što se tiče klupskih trofeja: Mesi vodi u domaćim prvenstvima sa 11-7, Ronaldo u Ligi šampiona sa 5-4, dok je Mesi bolji u nacionalnim kupovima 7-4.

Šta kažu brojke?

Individualne nagrade, takođe, u velikoj meri idu u korist Argentinca.

U ponedeljak je Mesi došao do osme "Zlatne lopte", dok je Ronaldo ostao na pet.

O tome da je u toj kategoriji završena diskusija, govori i podatak da Ronaldo nije bio ni u konkurenciji za prestižnu nagradu "Frans fudbola", te da je najverovatnije više nikada neće osvojiti (kao što verovatno neće ni Mesi).

Mesi vodi 6-4 i u broju osvojenih "Zlatnih kopački", nagradi koja se tradicionalno dodeljuje najboljem strelcu u Evropi.

Po parametru FIFA najbolji igrač godine, Ronaldo vodi 2-1, dok Mesi ima prednost 2-0 u "Zlatnim loptama" Svetskog prvenstva, kao i 6-4 u izboru za najboljeg igrača nekog prvenstva (La liga, Premijer liga, Liga 1, Serija A...).

Zanimljivo je i na polju individualne statistike, prema istraživanju časopisa "Gol" sprovedenog 18. oktobra ove godine.

Kristijano Ronaldo je postigao 732 klupska ligaška gola, dok je Mesi mreže rivala tresao 715 puta.

Kada su asistencije u pitanju, Portugalac ih ima 209, dok je Argentinac 313 puta pronašao saigrača i namestio mu pogodak.

Za reprezentaciju, Ronaldo ima 127, a Mesi 106 golova. Tu se dolazi i do nestvarnog podatka da Kristijano u celoj svojoj karijeri nije pogodio mrežu u nokaut fazi Mundijala.

Neko bi došao do zaključka da Kristijano ima bolji balans kada je u pitanju individualna statistika.

Ipak, činjenica da ne igraju iste pozicije, kao i da je Mesi dve godine mlađi, odnosno da je dve sezone kasnije počeo da igra profesionalni fudbal, znače da bi situacija u budućnosti mogla da se promeni.

Šta još mogu da ponude Mesi i Ronaldo?

Obojica fudbalera su vlasnici brojnih rekorda, koji najverovatnije nikada neće biti nadmašeni.

Isto tako, obojica imaju neke mrlje u svojim karijerama, koje se ne mogu tek tako oprati ili izbrisati.

Činjenica je da je Ronaldo nešto duže bio deo evropskog klupskog fudbala, a da je Mesi nekoliko godina ranije "pobegao" u Ameriku.

Isto tako, ne može se zaboraviti da je Ronaldo imao potpuno neslavan period u Evropi, pre nego što je "oteran" na Bliski istok. 

Kako nastupaju u Saudijskoj Arabiji i SAD, realnost je da su Ronaldo i Mesi zašli u poslednje faze svojih karijera i da u budućnosti neće biti faktor najkvalitetnijeg fudbala na svetu.

Ipak, njihova međusobna "bitka", svakako će važiti za verovatno najveću u istoriji sporta.

Godinama i decenijama su pokušali da nadmudre, nadigraju i skinu sa trona ovog drugog, što im je pomoglo da i sami postanu ovoliko dobri.

O tome da li je na kraju bolji Mesi ili Ronaldo, teško je voditi neku dalju polemiku i tražiti razlog zbog čega to nije Argentinac.

Ipak, lepota fudbala jeste i to što vam uvek može ostaviti prostora za ličnog favorita i shvatanje stvari, pa vam tako niko ne može zabraniti da mislite drugačije...

image