Sport

Užasan učinak srpskih klubova u Evropi – 22 poraza iz 25 mečeva, jedinu pobedu ostvario Partizan

Srbija ima samo jedan trijumf od početka evropske sezone i to ga je doneo klub koji nije uspeo da prođe kvalifikacije
Užasan učinak srpskih klubova u Evropi – 22 poraza iz 25 mečeva, jedinu pobedu ostvario Partizan© Tanjug/Peter Schneider/Keystone via AP

Klubovi iz Superlige Srbije proživljavaju pravi košmar u Evropi, a nakon zabrinjavajućeg početka, užasan učinak nastavljen je i nakon petog kola u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije.

Crvena zvezda, TSC i Čukarički poraženi doživeli su nove poraze, posle kojih srpski timovi imaju 22 neuspeha iz 25 odigranih susreta.

Crveno-beli su izgubili na gostovanju kod Jang Bojsa 2:0 i izgubili gotovo sve šanse da prežive u Evropi. Da bi to učinili, moraju da savladaju Mančester siti u poslednjoj rundi, a da "mladi momci" izgube od Lajpciga.

Hrabri TSC je skupo prodao kožu protiv favorizovanog Vest Hema, ali nije izdržao do kraja – čekićari su u samom finišu postigli pobedonosni pogodak za minimalni trijumf (1:0).

Čukarički je bio još bliži bodu u duelu sa Ferencvarošom u Leskovcu. "Brđani" su imali prednost, a onda i remi do poslednjih trenutaka utakmice. Tada je sudija prvo oštetio srpski klub jer nije svirao faul, nakon čega su Mađari izveli napad i preko Aleksandra Pešića došli do velikog slavlja – 2:1.

Bio je ovo peti uzastopni poraz izabranika Igora Matića u trećem po jačini evropskom takmičenju, uz gol-razliku 2:14.

Jedini trijumf Srbiji od početka evropske sezone doneli su fudbaleri Partizan još letos u kvalifikacijama protiv Sabaha, dok su po jedan remi u grupnoj fazi Zvezda i TSC.

Od početka grupne faze, na zbirno 15 nastupa, superligaši su postigli samo devet golova i primili čak 30.

To se umnogome odrazilo i na nacionalni koeficijent od kojeg zavisi broj klubova neke zemlje u kontinentalnim takmičenjima.

Naša zemlja u novu sezonu ušla sa 11. mesta na tabeli nacionalnih koeficijenata i istorijskom startnom pozicijom sa čak pet klubova. Brzo su otpali Partizan i Vojvodina, a spomenuta tri kluba su nastavili dalje.

Međutim, loši rezultati doveli su do toga da se Srbija na ovoj listi strmoglavo srozala na 17. poziciju.

Trenutni ukupni koeficijent iznosi 27,775 bodova, a nakon najnovijih rezultata Srbiju je pretekao Izrael pobedom Makabija iz Tel Aviva nad Brejdablikom (28,125).

Ono što je sigurno, do kraja će Srbiju nadmašiti Ukrajina (27,400) i Grčka (27,125), pa će naši klubovi u narednu sezonu najverovatnije ući sa 19. mesta.

Sve se to dešava u godini u kojoj je reprezentacija obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, u kojoj država izdvaja nikad više novca za fudbal, ali i u kojoj klubovi dovode i plaćaju igrače ogromnim iznosima.

Srpski predstavnici imaju još jednu šansu da poprave učinak u Evropi ili ga, što je u ovom trenutku realnije, dodatno pogoršaju.

image