Sport

Sve o rivalima Srbije na EURO 2024 – paklena Engleska, Dancima osveta za '92

Nakon žreba u Hamburgu, ovo je osvrt na kvalitete rivala Srbije narednog leta, kako su se domogli završnog turnira, ali i istorije koju "orlovi" dele sa tim selekcijama
Sve o rivalima Srbije na EURO 2024 – paklena Engleska, Dancima osveta za '92Getty © Martin Rose / Staff / Frank Augstein - Pool / Pool / Srdjan Stevanovic / Stringer

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj u grupi C protiv selekcija Engleske, Slovenije i Danske.

"Orlovi" će nastupiti na završnom turniru po prvi put posle 24 godine, a grupa u kojoj se nalaze nije ni najlakša na turniru, ali nije ni najteža.

Zato, da se brzo upoznamo sa selekcijama rivalima Srbije i šta bi "orlove" moglo da očekuje prvo u Gelzenkirhenu, a onda i na naredna dva meča u Minhenu.

ENGLESKA – može li da padne vicešampion Evrope?

Englezi su se četvrti put zaredom na EURO plasirali kao prvoplasirani u svojoj grupi, ali ovog puta nisu imali tako lak posao kao u nekim prethodnim ciklusima. Sa šest pobeda i dva remija, kao i samo četiri primljena gola, završili su ispred evropskih šampiona Italije, kao i Ukrajine, Severne Makedonije i Malte.

Selekcija Gareta Sautgejta je aktuelni vicešampion Evrope, pošto su baš od Italijana bili poraženi u finalu 2021. godine. No, posle ispadanja u četvrtfinalu Mundijala od Francuske, želeći da ovog puta odu do samog kraja na turniru.

Engleska spada među najuži krug favorita za osvajanje trofeja, a činjenica je da će "orlovi" imati izuzetno težak posao na startu takmičenja. Hari Kejn, Džud Belingem, Bukajo Saka, Fil Foden, Džek Griliš, Markus Rašford – svi oni konkurišu za napad Sautgejtovog tima i jasno je da će Srbija morati da drastično poboljša igru u odbrani do tog susreta 16. juna.

SLOVENIJA – repriza iz 2000. godine

Četiri dana kasnije, Srbija će igrati u Minhenu protiv Slovenije. Možda i prigodno, imajući u vidu da su obe selekcije poslednji put EURO videle 2000. godine, a i tada su bile u istoj grupi (doduše Srbija tada kao Jugoslavija).

Slovenci su selekcija koja je u usponu, a koja je u kvalifikacijama igrala u grupi baš sa Danskom. Oni su završili drugi, ali sa istim brojem bodova kao Danci i boljom gol-razlikom. Završili su iza njih zbog toga što su Danci slavili u jednom meču, a u drugom su igrali nerešeno.

U toj grupi su iza Slovenije ostali Finska i Kazahstan (obe selekcije su u baražu), kao i Severne Irske i San Marina. No, i Srbija je skoro igrala protiv nekadašnje jugoslovenske republike, u B diviziji Lige nacija.

Bilo je to u leto 2022. godine, kada su "orlovi" u Beogradu slavili 4:1, a u Ljubljani remizirali 2:2 posle vođstva 2:0. Slovence predvodi mladi talenat u napadu Benjamin Šeško, na sredini terena glavnu reč vode Miha Zajc, Jasmin Kurtić i Sandi Lovrić, dok je svakako najveća zvezda tima golman Jan Oblak.

DANSKA – mnogo razloga za osvetu

I Danci su selekcija sa kojom je Srbija igrala relativno skoro, a protiv koje će igrati poslednji meč grupne faze, 25. juna ponovo u Minhenu.

U martu 2022. godine u prijateljskom meču u Kopenhagenu, Danci su razbili selekciju Dragana Stojkovića 3:0, a slabe rezultate protiv njih "orlovi" su i ranije beležili.

U kvalifikacijama za EURO 2016, Srbija je tada izgubila u Beogradu 3:1, a u Danskoj 2:0. Zapravo, neka naša reprezentacija je poslednji put Dance pobedila 1990. godine (2:0) u kvalifikacijama za famozni EURO 1992, koji je Danska osvojila jer se kvalifikovala umesto suspendovane Jugoslavije.

I Danci su u kvalifikacijama imali skor 7-1-2, a nedavno su u poslednjem kolu izgubili neočekivano 2:0 od Severne Irske. U martu su šokantno izgubili i od Kazahstana, ali nisu imali problem da se plasiraju u Nemačku.

Dance predvode sjajni igrači poput Pjera Emila Hojbjerga, Kaspera Dolberga, Rasmusa Hojlunda, Andreasa Kristensena i Matijasa Jensena, koji igraju po klubovima poput Totenhema, Mančester junajteda, Barselone... Ni oni neće biti jednostavan rival za "orlove"!

image