Sport

Lejkersi osvojili NBA kup

Jedna od najvećih NBA franšiza trijumfovala u prvom izdanju novog takmičenja
Lejkersi osvojili NBA kup© Tanjug/AP Photo/Ian Maule

Košarkaši Los Anđeles lejkersa osvojili su prvi trofej u NBA kupu.

"Jezerdžije" su u finalu u Las Vegasu pružili još jednu izuzetnu partiju i deklasirali Indijanu, rezultatom 123:109.

Tako je ekipa iz "grada anđela", nakon 17 titula u najjačoj ligi sveta, u klupske vitrine donela i pehar koji će od ove godine biti sastavni deo takmičarske sezone.

Lejkersi su uhvatili formu u pravo vreme i, nakon ubedljivog trijumfa nad Nju Orleansom u polufinalu, pružili još jednu sjajnu partiju.

Od početka su imali prednost, ali ona sve do treće četvrtine nije bila dvocifrena. Tada su otišli na +11, pre nego što je usledio odgovor i povratak Pejsersa.

Ipak, Lebron Džejms i Entoni Dejvis su dodatno pritisnuli papučicu gasa i sredinom poslednjeg perioda odveli Lejkerse na 16 poena viška.

Time su i slomili otpor protivnika i potom mogli da proslave novi uspeh.

"Kralj" je dobio priznanje za MVP-ja čitavog turnira, ali je najbolji igrač finala ubedljivo bio Entoni Dejvis, koji je duel završio sa 41 poenom i 20 skokova. Džejms je takođe bio odličan i kompletirao je dabl-dabl (24 poena i 11 skokova).

"Iks faktor" u ovom meču bio je Ostin Rivs koji je dodao 28 poena, a dvocifreni učinak imao je još Dianđelo Rasel sa 13.

U poraženom sastavu Haliburton i Maturin su ubacili po 20 poena.

Rezultat u Las Vegasu doneo im je i skok na tabeli, pa sada zauzimaju petu poziciju na Zapadu sa 14 pobeda i devet poraza, koliko ima i četvrtoplasirani Denver.

Indijana je takođe peta, ali u Istočnoj konferenciji, sa skorom 12-8.

image