Sport

"Neće Đoković osvojiti Zlatni slem, ali na Australijan openu je prvi favorit"

Nekada drugi teniser sveta Aleks Koreča dao je svoje prognoze uoči nove sezone koja startuje za par nedelja
"Neće Đoković osvojiti Zlatni slem, ali na Australijan openu je prvi favorit"Getty © Clive Brunskill / Staff

Koreča, koji godinama unazad radi kao stručni konsultant "Jurosporta", istakao je da ne veruje da će Novak Đoković u 2024. godini uspeti da ostvari "zlatni slem" - odnosno da osvoji sva četiri grend slema i olimpijsko zlato u istoj sezoni.

Đoković je to šaljivo komentarisao kao mogućnost u narednoj sezoni, uprkos činjenici da će mu tada biti 37 godina, mada u karijeri jeste uspeo da osvoji "Novak slem" - četiri grend slema zaredom tokom 2015. i 2016. godine.

"Mislim da bi Zlatni slem bilo iznenađenje, jer čak i da unapredi igru, on polako stari. Normalno je da starite, a tada proces oporavka nije isti. Istovremeno, ima iskustvo i koncentrisan je na važne turnire i one koje oseća da bi mogli da naprave razliku u njegovom životu. Siguran sam da će nastaviti da osvaja slemove, ali biće sve teže i teže i on to sam zna", kaže Koreča.

Aleks se osvrnuo i na nedavni Novakov poraz u Dejvis kupu od Janika Sinera.

"Na neki način, mislim da bi taj meč koji je izgubio od Sinera u Dejvis kupu mogao da bude dobar za njega. To je poziv na buđenje, može da kaže, u redu, radim neverovatne stvari, ali ne mogu da se opustim ni sekund jer su neki momci iza mene i guraju me jako. Veoma su opasni i znaju da sada mogu da me pobede", dodao je Španac.

Ipak, kada je reč o Australijan openu, bivši broj dva svetskog tenisa i dalje misli da je Đoković taj kog treba pobediti.

"On je glavni favorit. Mislim da će biti jedan od najuzbudljivijih Australijan opena u poslednjih nekoliko godina jer imamo nekoliko igrača koji mogu da odigraju dobro i koji su fizički na vrhuncu. Rastu, ojačavaju. I mentalno ovo je prvi put da imate one koji veruju da mogu da pobeđuju u kontinuitetu u tri dobijena seta i da to rade na visokom nivou dug period", zaključio je Koreča.

Đokovića 27. decembra očekuje egzibicija u Rijadu sa Karlosom Alkarasom, a od 31. decembra igraće na Junajted kupu za selekciju Srbije.

image