Sport

Embid gubi MVP titulu? Novo pravilo može da pomogne Jokiću

Košarkaš Filadelfije Džoel Embid mogao bi lako da ostane bez naslova najkorisnijeg igrača NBA lige i to u velikoj meri - svojom zaslugom
Embid gubi MVP titulu? Novo pravilo može da pomogne JokićuGetty © Matthew Stockman / Staff

Embid je već propustio osam od 35 mečeva Seventisiksersa ove sezone, što bi moglo da mu ozbiljno smanji šanse za novo MVP priznanje.

Razlog za to je novo pravilo NBA lige po kojem igrač mora da odigra najmanje 65 mečeva u sezoni.

Da bi igrač bio u konkurenciji za zvanje najkorisnijeg igrača, od ove sezone ne sme da propusti više od 17 mečeva regularnog dela sezone, pa tako Embid već sada zna da sme da propusti samo devet mečeva u preostalih 47.

Ako se uzme u obzir da je Embid sklon povredama, ali i namernom propuštanju mečeva protiv snažnih timova - kao što već godinama ne dolazi u Denver na megdan Nikoli Jokiću - onda je jasno da bi Kamerunac mogao da bude u problemu. Sve to bi moglo da ide u korist Nikole Jokića, koji je ponovo među glavnim favoritima za laskavo priznanje.

Inače, američki novinari su primetili i da Embid namerno ulepšava svoju statistiku kako bi bio u poziciji da dobije priznanje. Tako je u ubedljivom porazu od Njujorka (92:128) na terenu proveo 32 minuta, kako bi pojačao brojke do 30 poena i 10 skokova.

Zbog toga Embida nije bilo u noći između subote i nedelje na meču protiv Jute, koji je Filadelfija ponovo izgubila (109:120). Inače, ove sezone Embid prosečno beleži 34,6 poena, 11,8 poena i šest asistencija po meču.

image