Sport

Osmogodišnjak iz Novog Sada ispisao istoriju šaha i pobedio velemajstora!

Podvig koji je napravio dečak iz "Srpske Atine" nisu uspeli ni najpoznatiji šahisti svih vremena, pa ni sada već čuveni Magnus Karlsen
Osmogodišnjak iz Novog Sada ispisao istoriju šaha i pobedio velemajstora!Getty © Dean Mouhtaropoulos

Leonid Ivanović, osmogodišnji dečak iz Novog Sada, ispisao je istoriju svetskog šaha i postao najmlađa osoba koja je pobedila jednog velemajstora.

Mali Leonid je u zvaničnoj partiji na turniru u Beogradu u drugom kolu savladao 59-godišnjeg bugarskog velemajstora Milka Popčeva (Elo rejting 2193).

U trenutku pobede Leonid je imao 8 godina, 11 meseci i sedam dana.

Prema informacijama kojima raspolaže portal "Chess.com", nikada ranije nije viđena pobeda mlađeg šahiste nad registrovanim velemajstorom na zvaničnom turniru u klasičnom šahu.

"Leonid radi sa šahovskim trenerom dvaput nedeljno, a na dnevnom nivou rešava šahovske zagonetke i igra ubrzani i brzopotezni šah. Leonid je sada motivisan i jedva čeka duele sa bolje rangiranim protivnicima", rekla je Leonidova majka Lidija posle ove velike pobede.

Dečak iz Srbije oborio je rekord koji je do sada držao Amerikanac Avonder Lijan, koji je imao devet godina i tri meseca kada je savladao Lerija Kofmana.

Primera radi, Magnus Karlsen, najveći šahista današnjice i jedan od najvećih svih vremena, čekao je na prvu pobedu nad velemajstorom sve do 12. rođendana. Magnus je 2003. godine pobedio Krisa Vorda.

Ivanović je na takmičenju u Beogradu ostvario tri pobede, dva remija i jedan poraz.

Leonid Ivanović je već relativno poznat u šahovskim krugovima kada su mlađe uzrasne kategorije u pitanju. Na Evropskom prvenstvu za igrače rođene 2015. godine i kasnije zauzeo je četvrtu poziciju.

image