Sport

Odbijena žalba, Rubijales tri godine van fudbala

Žalbena komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), odbila je žalbu bivšeg predsednika Fudbalske federacije Španije Luisa Rubijalesa protiv trogodišnje suspenzije iz fudbala
Odbijena žalba, Rubijales tri godine van fudbalaGetty © David Ramos

Rubijales je u septembru 2023. godine napustio funkciju predsednika saveza u Španiji.

Razlog je incident u kojem je u usta poljubio špansku fudbalerku Dženi Ermoso, posle pobede Španije nad Engleskom u finalu Svetskog prvenstva.

Ermoso je izjavila da poljubac nije bio "sporazumni", što je tvrdio Rubijales, odnosno da nije dala dozvolu da je poljubi i da se oseća povređeno.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) izrekla je Rubijalesu nakon incidenta trogodišnju zabranu bavljenja bilo kakvom funkcijom u fudbalu.

"Pored svega što je uzeto u obzir, Žalbena komisija je ustanovila da se gospodin Rubijales poneo suprotno principima podvedenim pod Članom 13. FIFA disciplinskog koda, kao i posle finala Svetskog prvenstva", stoji u saopštenju FIFA.

Nekadašnji prvi čovek španskog fudbala primarno je odbijao da napusti mesto predsednika saveza, španski fudbal je čak izdao i saopštenje da će napustiti redove FIFA i UEFA ukoliko se nastavi njegovo gonjenje, da bi ostavku dao tek nakon što je špansko tužilaštvo podiglo optužnicu zbog seksualnog napada i prisile.

image