Sport

Saudijci kupuju i tenis – "Slem šestorice kraljeva" i spektakl u Rijadu koji predvodi Đoković

Najavljen novi turnir koji bi mogao da bude samo početak saudijskog osvajanja i "belog sporta"
Saudijci kupuju i tenis – "Slem šestorice kraljeva" i spektakl u Rijadu koji predvodi Đoković© Twitter screenshot/Turkialalshik

Egzibiciono takmičenje pod nazivom "Slem šestorice kraljeva" premijerno će ove godine biti organizovan u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

U ponedeljak uveče, pomalo tiho, stigla je najava za događaj koji bi mogao da bude prekretnica u "belom sportu", a koji će svakako sam po sebi biti spektakularan.

Na turniru će učestvovati šest velikih zvezda muškog tenisa, a iako nije poznato kakav će tačno format takmičenja biti, jasno je da je želja da se organizuju dueli onih najboljih.

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković predvodi listu učesnika na kojoj se nalaze još Rafael Nadal, Karlos Alkaraz, Janik Siner, Danil Medvedev i Holger Rune. Njih šestorica zbirno imaju okruglo 50 titula na grend slemovima, otuda i bombastični nazivom "Slem šestorice kraljeva".

Jedini koji među njima nije osvojio neki od najvećih turnira, a isti za volju, nije bio ni blizu, jeste Danac Holger Rune, koji je trenutno sedmi teniser na ATP rang-listi.

Najavljeno je da će turnir biti organizovan u oktobru, tačan termin još nije poznat, ali se pretpostavlja će da će biti u sedmici posle mastersa u Šangaju jer je to jedina "rupa" tog meseca kada se ne održavaju elitni turniri.

"Uzbuđen sam što ću se vratiti u Rijad i igrati pred mojim saudijskim fanovima", rekao je Đoković, koji je nedavno odigrao egzibicioni meč sa Karlosom Alkarazom u istom gradu.

"Veoma sam srećan što se vraćam u Rijad kako bih pokazao svoj najbolji tenis", dodao je mladi Španac.

Njegov sunarodnik Rafael Nadal nikada nije nastupio u ovoj zemlji, ali ne krije zadovoljstvo pozivom organizatora.

"Pošto su neki teniseri već to učinili, i ja sam uzbuđen što ću igrati u Rijadu", istakao je "bik sa Majorke".

Najava novog turnira potvrda je velikih ambicija čelnih ljudi u Saudijskoj Arabiji, koji žele da najbolji tenis dovedu u svoju zemlju. To su već učinili sa fudbalom, pošto su masovnim ulaganjima privukli najveće svetske zvezde, golfom takođe, a već neko vreme se i elitni mečevi u borilačkim sportovima održavaju u ovoj bliskoistočnoj kraljevini.

Red je došao i na "beli sport", pa su tako Saudijci krenuli u veliku ofanzivu ne žaleći novac.

Trenutno je pitanje da li će VTA prihvatiti poziv da domaćin ovogodišnjeg Završnog turnira bude Rijad, a od jesenas se "Nekst Džen", turnir za najbolje tenisere do 21 godine, održava u Džedi.

Vode se i pregovori da se od 2025. jedan od mastersa 1.000 održava u Rijadu, mada još nije jasno da li će zameniti neki od postojećih ili će biti dodat kao deseti turnir ove vrste.

Saudijska prestonica je 2019. prvi put otvorila vrata vrhunskog tenisa organizujući egzibiciju Dirija kup, na kojoj je pobedio Medvedev. Ove godine se odustalo od tog koncepta, umesto turnira održan je spomenut duel Đokovića i Alkaraza, prve dvojice tenisera na svetskoj rang-listi, koji je privukao veliki broj navijača.

image