Sport

Alkaraz ne može da izbaci Đokovića iz glave: Mislim o Noletovih 24...

Mladi Španac ne krije ambicije i želi da obori sve rekorde, ali ga je baš ta opterećenost sprečavala da u poslednjih nekoliko meseci pruža najbolje partije
Alkaraz ne može da izbaci Đokovića iz glave: Mislim o Noletovih 24...Getty © Andy Cheung / Contributor

Karlos Alkaraz je već sa 20 godina osvojio dva grend slema, bio prvi na svetu i važi za jednog od najboljih tenisera današnjice.

Mladi momak iz Mursije trenutno drži drugu poziciju na ATP rang-listi, odmah iza neprikosnovenog Novaka Đokovića, a ispred Danila Medvedeva i novog šampiona Australijan opena Janika Sinera.

Alkaraz je trenutno u Buenos Ajresu, gde na šljaci napada titulu na turniru iz serije 250, ali je govorio i o ciljevima za 2024. godinu.

"Rekao bih – olimpijsko zlato, jer mi je san da to zlato odnesem u svoju zemlju, u Španiju. Zlatna olimpijska medalja jedna je od najvećih stvari generalno u sportu. Ove godine bih to najviše voleo, ali neću da lažem, voleo bih oba trofeja", rekao je Alkaraz kada je upitan da li bi mu uspeh u Parizu značio više od grend slem trofeja.

Ambicije mu nikada nije manjkalo, ali se čini da se u njegovoj glavi prečesto javljaju Novakovi uspesi.

"Đoković i Siner su trenutno glavni rivali, za mene i za sve druge. Tu je Zverev, koji ima pozitivan skor sa mnom, ali Đoković i Siner su na vrhu. I dalje mislim o Noletovih 24 (slema) – volim da sam ambiciozan, da sanjam velike snove, a videćemo dokle ću dogurati: da li do pet, možda ostanem na dva, ali neminovno mislim o tome."

Alkaraz je već bio šampion Ju-Es opena i Vimbldona, a prošle godine je u polufinalu Rolan Garosa zaustavljen upravo od srpskog asa.

"Svejedno mi je koji ću slem osvojiti – Garos, Australijan open ili bilo koji drugi. Za svaki bih bio presrećan. Nadam se da ću na Rolan Garosu ove godine poboljšati rezultat u odnosu na polufinale, ali ne osećam se kao da moram da ga osvojim, kao da je to neki poseban teret. Jeste mi san da osvojim, doduše."

Španac već više od šest meseci nije osvojio pehar, poslednji je bio baš taj na Vimbldonu, dok je u Melburnu izgubio od Zvereva u četvrtfinalu. Ipak, pred nastup u argentinskoj prestonici ima samopouzdanja.

"Igra mi je na dobrom nivou, dobro sam i trenirao, fizički sam na vrlo visokom nivou. Oduvek sam bio veoma ambiciozan, želim da osvojim sve, to me motiviše da guram. Mislim da sam najviše napredovao u detaljima – ishrana, odmor, te stvari koje su mi možda ranije nedostajale, što je i logično s obzirom na to koliko imam godina. Te male stvari kako bih izbegao povrede", zaključio je Alkaraz.

ATP turnir u Buenos Ajresu igra se za nagradni fond od 642.615 dolara.

image