Sport

Đoković o eri koja se završava, tužnoj situaciji Rafe Nadala, ali i o Igrama u San Francisku

Najbolji teniser svih vremena održao je konferenciju za medije u Indijan Velsu na kojoj je govorio o mnogim temama
Đoković o eri koja se završava, tužnoj situaciji Rafe Nadala, ali i o Igrama u San Francisku© Maximilian Haupt/picture alliance/Contributor

Novak Đoković bio je veoma interesantan medijima u kalifornijskoj pustinji, u koju se vratio posle pet godina neigranja, zbog čega je na konferenciji bilo različitih pitanja.

Jedno od njih ticalo se i izvesnog kraja dominacije "velike trojke", koju je činio zajedno sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

"Rafael Nadal i Rodžer Federer su, uz Endija Marija, bili nerazdvojni deo mog razvoja kao igrača i svega što sam postigao. Za to su mnogo zaslužna rivalstva sa njima", počeo je Đoković.

"Svi znamo da će ti trenuci doći za sve nas, ali kad zapravo dođu i kada zapravo shvatiš da je to to, Rodžer je završio karijeru, Rafa i ja nećemo još dugo igrati, jedna era se završava, i tužno je. S druge strane, toliko je divnih trenutaka i mečeva, rekorda koje smo postavili pojedinačno, ali i kao grupa. Možda i najveća rivalstva u istoriji sporta između nas trojice-četvorice."

Sada su neka nova lica na drugoj strani mreže.

"Za naš sport je lepo što smo imali neverovatna rivalstva koja su obeležila neverovatne dve decenije. S obzirom na to da se Rodžer povukao, a Rafa uopšte ne igra mnogo, čudan je osećaj. Pokušavam da pronađem novog rivala i imao sam nekoliko sjajnih mečeva sa Kalosom Alkarasom i Janikom Sinerom u poslednje vreme, ali Rodžer i Rafa su i dalje dva najveća rivala koje sam ikada imao."

Španski velikan morao je da se povuče sa prvog mastersa u sezoni zbog povrede, iako su svi željno čekali njegov povratak.

"Hajde da vidimo koliko još možemo, tužno je što je Rafa morao da se povuče. Putovali smo zajedno u SAD. Nije bilo planirano, ali bilo je lepo videti njegovu porodicu i njega. Znam da je došao rano jer je želeo da se prilagodi vremenskoj zoni, da trenira što je više moguće i da se spremi. Dao je sve od sebe, ali nije bilo suđeno. Uvek je želeo da bude na vrhuncu na šljaci, na Rolan Garosu."

Srpski as govorio je i o mogućnosti da zaigra na Olimpijskim igrama 2028. godine u Los Anđelesu, iako ga tek očekuje nastup u Parizu.

"Sve je na kartama, samo ne znam koliko mi je karata ostalo! Još je daleko do razmišljanja o Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, ali pomisao na to me, naravno, uzbuđuje. Voleo bih da igram to, ali još uvek ne mogu da se posvetim tome."

Osvajač 24 grend slema i rekorder u gotovo svakoj statističkoj teniskoj kategoriji svestan je ipak u kojoj je fazi karijere.

"Postaje sve teže i teže, ali ja i dalje volim ovaj sport i još se takmičim na najvišem nivou. I dalje sam broj jedan, tako da trenutno osećam da želim da nastavim dalje, da nastavim da pokušavam da napravim više istorije", zaključio je Đoković.

Srbin prvi meč na mastersu u Indijan Velsu igra u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu protiv Australijanca Aleksandar Vukića.

image