Sport

Posebni antidoping testovi za atletičare iz nekoliko zemalja

Atletičari iz Brazila, Ekvadora, Perua i Portugalije, biće češće testirani uoči Olimpijskih igara u Parizu zbog nestandardnih antidoping programa u svojim zemljama, saopštila je Služba za kontrolu integriteta atletičara (AIU)
Posebni antidoping testovi za atletičare iz nekoliko zemaljaGetty © Ian Waldie

Bliže se Olimpijske igre, koje će se ovog leta održati u Parizu, a tim povodom najavljene su specifične mere za veliki broj atletičara iz raznih zemalja.

Tako će oni iz Brazila, Perua, Ekvadora i Portugalije, morati da prođu kroz posebna testiranja.

"Nijedna od ove četiri zemlje nije se pridržavala preporuka za poboljšanje anti-doping testiranja izdatih nakon Svetskog prvenstva u atletilici 2022. godine u Judžinu, u američkoj saveznoj državi Oregon", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Svetska atletska organizacija je podržala savet AIU da neelitni sportisti iz Brazila, Ekvadora, Perua i Portugalije, mogu da ostvare pravo da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu, samo ako tokom priprema pristanu na tri nenajavljene doping-kontrole.

Oni će biti napravljeni tokom 10-mesečnog perioda uoči početka Olimijskih igara 4. jula i atletskih nadmetanja koja startuju 1. avgusta.

image