Sport

Šampionski bolidi Džodija Šektera na aukciji: Procenjuje se da će vrednost dostići 13 miliona evra

Kolekcija bolida čuvenog šampiona Formule 1, Džodija Šektera, naći će se na Sotebijevoj aukciji koja je planirana za 11. maj 2024. godine. Ukupna vrednost trkačkih automobila procenjuje se na vrtoglavih 13 miliona evra.
Šampionski bolidi Džodija Šektera na aukciji: Procenjuje se da će vrednost dostići 13 miliona evra© Wikimedia Commons / Lothar Spurzem

Aukcijska kuća Sotebi najavila je prodaju kolekcije trkačkih automobila čuvenog vozača Formule 1, Džodija Šektera. Pasionirani ljubitelji ovog sporta dubljeg džepa imaće jedinstvenu priliku da svoj vozni park upotpune unikatnim modelima s kraja prošlog i početka ovog veka, za čijim je volanom nekada sedeo sam Džodi Šekter.

Bolidi iz momačkih snova ispod Sotebijevog čekića

U Monaku će na prodaju biti izložen legendarni trkački automobil marke Ferari 312 T4 iz 1979. godine, a početna cena ovog bolida iznosiće oko 5 miliona evra. Uz pomoć ove makine Šekter je izvojevao pobedu na šampionatu Formule 1 te 1979. godine, što je ujedno bila i poslednja pobeda ovog trkača. Automobil je u originalnoj komplektaciji, o čemu svedoče i pohabani od korišćenja sigurnosni pojasevi.

U kolekciji se nalaze i drugi jedinstveni po svojim karakteristikama i performansama modeli, poput Alfa Romeo Džulijeta SZ iz 1960. godine, MekLaren M23 iz 1973. godine, Tirel 007 iz 1975. godine, Tirel P34 sa šest točkova 2008. godište i drugi. Ukupno će se "ispod čekića" aukcijske kuće Sotebi naći čak 12 legendarnih trkačkih bolida.

Aukcija u duhu Gran Pri de Monako festivala

Aukcija se organizuje u sklopu festivala Gran Pri de Monako Istorik, i ovo je sedma po redu manifestacija koju je organizovala aukcijska kuća Sotebi. Događaj se odigrava svake druge godine i jedan je od najznačajnijih za sve kolekcionare i ljubitelje automobila, koji se okupljaju sa svih tačaka sveta samo kako bi se nadmetali za automobile iz svojih dečačkih snova.

Kada je reč o Šekterovim "čeličnim ljubimcima" dileme nema - interesovanje je već sada, dva meseca pred događaj veliko. Procenjuje se da će ukupna vrednost ovih šampionskih bolida dostići vrtoglavih 13 miliona evra i da će srećkovići koji ugrabe neki od kolekcionarskih automobila svojim kućama otići bogatiji za neverovatno iskustvo i doživljaj.

image