Sport

Novak 417: Alkaraz merka prvo mesto, ali za to mora da uradi što jedino Đoković može

Legendarni srpski teniser nastavlja da pomera granice i nastaviće još najmanje tri sedmice, ali će Španac posle trofeja u Kaliforniji imati izuzetno težak zadatak da do prvog mesta stigne već sredinom aprila
Novak 417: Alkaraz merka prvo mesto, ali za to mora da uradi što jedino Đoković možeGetty © picture alliance / Contributor / Matthew Stockman / Staff

Novak Đoković je u ponedeljak započeo novu rekordnu, 417. sedmicu na vrhu ATP liste, na kojoj je za 50 bodova uvećao prednost u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza.

Đoković ima 9.725 bodova, 920 više od Španca, koji je osvajanjem Indijan Velsa u nedelju uspeo da odbrani trofej iz prošle godine i tako odbrani svih 1.000 bodova.

Tako je Alkaraz ostao u korak sa Srbinom, ali neće moći tek tako da se vrati na prvo mesto, pošto je pred njim težak zadatak na narednih nekoliko turnira.

Đoković je potvrdio da neće igrati u Majamiju pa neće osvojiti nove bodove, a tamo će Alkaraz braniti polufinale. Ukoliko bi Španac osvojio turnir na Floridi, gde titulu brani Danil Medvedev, on bi prišao Đokoviću na 280 bodova.

To znači da momak iz Mursije ne može da prestigne Novaka pre turnira u Monte Karlu, gde prošle godine nije igrao, a gde će Đoković braniti samo treće kolo.

Zato će Alkaraz biti sigurno prvi posle Monte Karla samo u slučaju da osvoji i taj turnir i prethodno Majami. To je izuzetno težak zadatak, jer se samo jednom u istoriji dogodilo da jedan igrač osvoji prva tri mastersa u sezoni - 2015. godine je to uradio upravo Đoković.

U svakom slučaju, Đoković je zagarantovano prvi teniser sveta do 15. aprila, što znači da će dogurati do najmanje 420 nedelja na vrhu ATP liste. Uz nešto bolji nastup u Monte Karlu, i taj broj bi mogao da se poveća.

image