Sport

Južnokorejski fudbaler pušten iz istražnog pritvora u Kini

Južnokorejski fudbaler Son Jun-ho, koji je skoro godinu dana bio u istražnom pritvoru u Kini zbog optužbi za mito, oslobođen je i vraćen u svoju zemlju, saopšteno je danas iz južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova
Južnokorejski fudbaler pušten iz istražnog pritvora u KiniGetty © Son Jun-ho

Bivšeg reprezentativca Južne Koreje koji je profesionalno igrao u Kini, kineske vlasti su pritvorile u maju 2023. godine na aerodromu u Šangaju zbog sumnje da je primao mito.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da se Son vratio u Južnu Koreju, ali nije dalo više detalja o tome kada se vratio i da li su optužbe protiv njega dokazane.

Pozivajući se na neimenovane izvore, južnokorejski list "Čosun Ilbo" preneo je da se Son danas popodne vratio u svoju zemlju.

"Komuniciramo sa kineskim vlastima kroz različite kanale kako bismo zatražili njihovu saradnju u obezbeđivanju brzog i poštenog procesa za Sina. Takođe smo u bliskoj komuniciji sa njegovom porodicom koja je u Južnoj Koreji", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Son je igrao za kineski klub Šandong tajšan i sa tim klubom iz Đinana je osvojio fudbalsko prvenstvo Kine 2021. godine.

Hongkonški list "Saut Čajna Morning Post" objavio je prošle godine da se optužbe za podmićivanje odnose na sumnjivo nameštanje utakmica u koje je umešan i trener tog tima Hao Vei.

Sin (31) je igrao sedam sezona za južnokorejske Pohang stilers i Jeonbuk Hjundai motors pre nego što se pridružio Šandong tajšanu 2021. godine potpisavši četvorogodišnji ugovor.

Za reprezentaciju Južne Koreje je igrao 18 puta, uključujući i na Svetskom prvenstvu održanom 2022. godine u Kataru.

image