Sport

Saradnja Đokovića i Ivaniševića – petogodišnji rolerkoster do neslućenih visina

Teniski svet ostao je u šoku posle informacije da Goran Ivanišević nije više trener Novaka Đokovića. Najbolji teniser svih vremena objavio je na društvenim mrežama da se rastaje sa dugogodišnjim trenerom i prijateljem, nakon saradnje koja će ostati upamćena kao jedna od najuspešnijih u istoriji "belog sporta"
Saradnja Đokovića i Ivaniševića – petogodišnji rolerkoster do neslućenih visinaGetty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Novak Đoković je potvrdio da je saradnja sa Ivaniševićem završena posle mastersa u Indijan Velsu, ali više detalja o razlozima ovakve odluke nije naveo.

"Goran i ja smo odlučili da prestanemo da sarađujemo pre nekoliko dana. Imali smo uspona i padova, ali naše prijateljstvo je uvek bilo čvrsto", objavio je Novak uz dodatak da je vreme provedeno sa hrvatskim stručnjakom obilovalo uspesima.

"Marijan (Vajda) i ja smo želeli da dovedemo novu servis magiju u naš tandem. Ne samo da smo doveli servis, već i mnogo smeha, zabave i 'brojeva jedan' na kraju godina, obaranje brojnih rekorda i još 12 grend slem trofeja (i nekoliko finala) od tada."

Nakon tog perioda, popularni "Zec" više neće ostati upamćen kao jedini čovek koji je osvojio Vimbldon pošto je dobio "vajld kard", već i kao, uz spomenutog Vajdu, jedan od najvećih teniskih trenera svih vremena.

Upravo je turnir u Londonu bio početak saradnje Đokovića i Ivaniševića – Goran se 2019. godine priključio posle prve sedmice Vimbldona i nekoliko dana kasnije gledao svog pulena, kako u verovatno najboljem meču u istoriji ovog takmičenja, preokreće protiv Rodžera Federera.

Srbin je tada spasao dve meč lopte, utišao nevaspitanu britansku publiku (posebno onu gospođu koja je gestikulirala kažiprstom), započevši neverovatnu dominaciju u muškom tenisu.

Od tog trenutka zajedno su osvojili još osam pehara na najvećim turnirima, najmanje po jedan na svakom od četiri, a posebno impresivna bila je titula u Melburnu 2023. godine.

Novak je stigao na Australijan open kao najveći favorit, ali i sa povredom zadnje lože koju je doživeo nekoliko dana ranije u finalu turnira u Adelajdu.

Iz dana u dan se čekalo da objavi da se povlači sa turnira, nije se pojavljivao na treninzima i samo je igrao mečeve. Njih je nekako preživljavao, sve do trenutka kada se situacija sa mišićem nije popravila. Kada se to dogodilo, postao je nezaustavljiv i stigao do desetog trofeja na "Rod Lejver areni".

Tek kasnije je otkriveno da je imao rupturu veću od tri centimetra, što je 52-godišnji Splićanin prokomentarisao na sebi svojstven način.

"On je sa druge planete, njegov mozak radi drugačije. Radimo četiri godine, ali i dalje mi je nekad čudno kako njegov mozak radi. Nisam ovo očekivao. Mislim da 97 odsto igrača, kada bi dobili takav snimak povrede kao njegove, otišli bi direktno kod sudije u kancelariju (da predaju meč, prim. aut). Ali ne i on, on je od neke druge sorte."

Saradnju je najbolje opisao fudbalskim rečnikom.

"Raditi s Novakom je kao trenirati Real Madrid, pritisak je uvek tu. I ja sam bio malo lud kad sam igrao."

Ivanišević je sa Đokovićem osvojio sve što se može osvojiti, doveo ga do rekorda za koje nismo verovali da su mogući, ali prošao i neke bolne trenutke – poput diskvalifikacije sa Ju-Es opena 2020. godine, neuspeha na Olimpijskim igrama u Tokiju i deportacije iz Australije 2022. godine.

Ko će biti novi trener?

Svetski "broj 1" u obraćanju na društvenim mrežama nije se osvrtao na planove u budućnosti, niti nagovestio ko bi mogao da mu bude novi trener.

Trenutno se nalazi u Beogradu, gde je pre nekoliko dana stigao i počeo da se priprema za sezonu šljake, za koju ima velike ambicije.

Društvo na treninzima na Košutnjaku pravio mu je Nenad Zimonjić, nekadašnji Dejvis kup reprezentativac i selektor, koji bi u početku mogao da mu bude podrška na najvećim turnirima. Međutim, ne treba očekivati da on bude dugoročno rešenje, posebno jer je najveći deo svoje karijere proveo u dubl konkurenciji.

Karlos Gomes Erera, veliki prijatelj i Novakov dugogodišnji sparing partner, u poslednje vreme obavlja i ulogu agenta, te je jasno da će ostati u timu. Popularni Čarli je dobio nova zaduženja od kada je Đoković promenio menadžera, ali je i pitanje da li ima kapacitet da bude "ful tajm" trener najvećem svih vremena.

U stručnom štabu su ostali kondicioni trener Marko Paniki, kao i fizioterapeuti Klaudio Cimalja i Miljan Amanović, a mediji prenose i da će im se pridružiti Novakov brat Marko.

Osvajač 24 grend slem titule ima još tri velika cilja do kraja godine, a jedan se posebno ističe – Olimpijske igre u Parizu.

Đokoviću u neverovatnoj karijeri nedostaje samo olimpijsko zlato, koje će želeti da osvoji u prestonici Francuske.

Turnir će biti igran na terenima Rolan Garosa, neposredno posle Vimbldona, pa možemo očekivati da će i to takmičenje imati velikog uticaja kod izbora trenera.

Sledeći turnir na kojem će srpski as nastupiti je masters u Monte Karlu, koji počinje 7. aprila.

image