Sport

Zaharova: Zavera MOK-a i Ukrajine da ruski sportisti ne učestvuju na OI

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova smatra da bi odnos predsednika MOK-a i Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine trebalo da bude predmet temeljne istrage
Zaharova: Zavera MOK-a i Ukrajine da ruski sportisti ne učestvuju na OI© РИА Новости / Сергей Гунеев

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, optužila je predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha, da je učestvovao u zaveri sa Ukrajinom kako bi se ruski najbolji sportisti isključili iz učešća na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

''Tomas Bah je ušao u političko-administrativnu i, po svemu sudeći, zločinačku zaveru sa jednom određenom stranom da isključi jake sportske takmičare iz međunarodnih takmičenja. Odnos predsednika MOK-a sa Nacionalnim olimpijskim komitetom Ukrajine i njegovim zvaničnicima, kao i prihvatanje 'zahteva za praćenje ruskih sportista', trebalo bi da budu predmet temeljne istrage'', napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je to saopštila nakon što su dvojica ruskih šaljivdžija, poznati kao Vovan i Leksus, objavila snimak razgovora sa Bahom, u kojem on veruje da razgovara sa sportskim zvaničnikom iz Afrike, i kada kaže da je MOK uspostavio poseban panel za praćenje medija i interneta i postarao se da sportisti koji otvoreno podržavaju rusku vladu ne mogu da učestvuju na igrama.

''Ponudili smo i ukrajinskoj strani, ne samo da smo ponudili, već smo ih zamolili, da nam dostave svoja saznanja o ponašanju ruskih sportista ili zvaničnika'', čuje se Bah na tom snimku.

''Ovakvi zakulisni sporazumi, zasnovani na staroj nemačkoj tradiciji osuđivanja, iz nove perspektive naglašavaju doping skandal koji su naduvali ti isti Nemci, nemački 'istražitelji', i koji je mnoge ruske sportiste nepravedno izbacio iz sportske rutine'', navela je Zaharova.

Ona je ocenila razgovor Baha sa šaljivdžijama "aferom Votergejt" za MOK i Baha.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno saopštio da je maksimalan broj ruskih sportista koji mogu učestvovati na Olimpijskim igrama tek 55, kao i da oni ne mogu učestvovati u ceromonijama otvaranja i zatvaranja najveće sportske smotre na svetu.

image