Sport

Ruski veslači odbili da nastupe na Olimpijskim igrama

Ruski reprezentativci u veslanju, odbili su da nastupaju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu, navedeno je iz Veslačkog saveza Rusije (RFSR)
Ruski veslači odbili da nastupe na Olimpijskim igramaGetty © Daniel Kopatsch

Odluka o odbijanju nastupa u kvalifikacijama, doneta je na generalnoj skupštini Veslačkog saveza Rusije.

"Stručni štab reprezentacije zajedno sa sportistima, nakon rasprave na generalnoj skupštini, odlučio je da odbije učešće na kvalifikacionim takmičenjima i Olimpijskim igrama u Parizu pod uslovima i obavezama koje je odredila Međunarodna veslačka federacija i Međunarodni olimpijski komitet (MOK)", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Veslačkog saveza Rusije se napominje da je trenutna situacija u suprotnosti sa svim sportskim normama i zakonima.

"Potvrđujemo želju da učestvujemo na međunarodnim takmičenjima na opštoj i zakonskoj osnovi, ali nam se nudi da učestvujemo pod diskriminatornim uslovima sa nepoznatim posledicama, a uz to su vezane i finansijske obaveze. U takvoj formulaciji pitanja ne može biti pozitivnog rešenja“, rekao je predsednik saveza Aleksej Svirin.

Izvršni komitet MOK-a je 28. marta prošle godine izdao preporuku svim međunarodnim federacijama, da dozvoli učešće ruskim i beloruskim sportistima, pod neutralnim statusom.

U martu su u Mingačeviru (Azerbejdžan) održane kvalifikacione trke, nakon čega je formiran ruski tim za učešće u evropskim kvalifikacionim takmičenjima.

Evropska kvalifikaciona regata biće održana od 25. do 28. aprila u Segedinu u Mađarskoj. Domaćin finalne kvalifikacione regate biće švajcarski Lucern od 19. do 21. maja.

image