Svet

Vovan i Leksus nasamarili i čelnika MOK-a: Bah tražio od Ukrajinaca da cinkare ruske sportiste

Uz to što je rekao da postoji nadzorna komisija koja prati javne izjave sportista u znak podrške ruskoj vladi, zapretio je afričkim sportistima ukazujući im na posledice ukoliko budu učestvovali na ruskim Igrama prijateljstva
Vovan i Leksus nasamarili i čelnika MOK-a: Bah tražio od Ukrajinaca da cinkare ruske sportiste© Tanjug/Laurent Gillieron/Keystone via AP

Nova meta ruskih šaljivdžija Vovana i Leksusa je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, koji im je priznao da je MOK tražio od Ukrajinaca da prate patriotske izjave ruskih sportista na internetu kako bi ih sprečili da učestvuju na olimpijskim igrama u Parizu.

"Ako sportista negde iznese izjave tog tipa, neće moći da učestvuje na igrama. Ponudili smo ukrajinskoj strani, ne samo ponudili već smo tražili da nam obezbedi informacije o ponašanju takvih sportista ili zvaničnika, što će uticati na to da ne učestvuju na olimpijadi", rekao je Bah, a prenele "RIA Novosti".

Takođe, izjavio je da na nivou MOK-a postoji komisija za nadzor koja, zajedno s nezavisnom kompanijom, prati javne izjave sportista u znak podrške ruskoj vladi.

Ruske šaljivdžije koje su se krile iza identiteta "afričkog političara" otkrile su i da je Bah pozvao na to da se afričkim sportistima spreči učešće na Svetskim igrama prijateljstva, koje će biti održane od 15. do 29. septembra 2024. u Moskvi i Jekaterinburgu.

"Mislim da biste mogli da zaštitite integritet sporta i da afričkim sportistima na višem političkom nivou prenesete da ove igre Rusija predstavlja kao igre ruskog predsednika. Ako biste svojim autoritetom mogli nešto da uradite u vezi sa afričkim državama, bili bismo veoma, veoma zahvalni", rekao je Bah u razgovoru sa šaljivdžijama.

Šef MOK-a je istakao i da su potencijalni učesnici takmičenja u RF "u visokom riziku" jer ta zemlja navodno nema "pouzdan antidoping sistem, što će indirektno uticati na Afričke igre".

Ultimatum Afrikancima – ili ruske Igre prijateljstva ili Olimpijada

Uz to je dodao da će bojkot Svetskih igra prijateljstva podržati i lider Francuske Emanuel Makron, ali i ostale članice Evropske unije, te da će on kontaktirati s Briselom kako bi se obezbedio jedinstven stav o Igrama prijateljstva.

Ipak nije propustio priliku da zapreti sportistima iz Afrike, navodeći da će njihovo učešće na igrama u Rusiji dovesti pod znak pitanja učešće na budućim olimpijskim igrama.

"U ovom kontekstu oni moraju da shvate da učestvujući na tim igrama zauzimaju stranu. Dakle, to su političke igre, poput Spartakijade u vreme Sovjetskog Saveza", zaključio je šef MOK-a.

MOK je 19. marta objavio deklaraciju protiv politizacije sporta u kojoj je pozvao na odbijanje učešća na Svetskim igrama prijateljstva, dok je prethodno dozvolio Rusima da učestvuju na igrama u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, ali u neutralnom statusu s posebnom zastavom i himnom.

image