Sport

Embid pismom molio predsednika Makrona za francusko državljanstvo, a onda odlučio da zaigra za SAD

Francuski "Radio Monte Karlo" objavio pismo koje je Džoel Embid pre dve i po godine pisao predsedniku Emanuelu Makronu, u kom je tražio pomoć oko dobijanja francuskog državljanstva i u kom se obavezao da će igrati za "trikolore"
Embid pismom molio predsednika Makrona za francusko državljanstvo, a onda odlučio da zaigra za SADGetty © Tim Nwachukwu

Džoel Embid našao se na spisku od 12 igrača koji će predstavljati Sjedinjene Američke Države na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta, što je dosta pogodilo Francuze, koji su mu prethodno dali pasoš.

Poznati "Radio Monte Karlo" objavio je faksimil pisma koje je Embid poslao Emanuelu Makronu u oktobru 2021. godine, u kom je zatražio pomoć predsednika oko dobijanja francuskog državljanstva.

U pismu se rođeni Kamerunac obavezuje da će igrati za "trikolore" u narednom periodu i govori da želi da mu Francuska bude "druga kuća".

Embid je u međuvremenu postao jedan od najboljih košarkaša u NBA ligi, a potvrdu je dobio u vidu priznanja za nakorisnijeg igrača ligaškog dela takmičenja prošle sezone.

Košarkaš Filadelfije tako je sprečio Nikolu Jokića da osvoji treću uzastopnu MVP titulu, ali očigledno ga je slava ponela da odustane od Francuske i poželi da zaigra za novi "Drim tim".

Problem je samo što je Embid u međuvremenu dobio francusko državljanstvo, ali se ipak odlučio da nastupa za SAD ovog leta u Parizu.

Ostaje da se vidi kako će francuski navijači dočekati Embida, koji će prvi meč na olimpijskom turniru odigrati protiv selekcije Srbije, 28. jula.

image
VV inauguration
banner