Sport

Francuz napao Embida: Uzmite mu pasoš i zabranite dolazak na Olimpijske igre!

Francuska se uveliko priprema za Olimpijske igre u Parizu, a tamošnja javnost i dalje govori o potezu Džoela Embida koji je odlučio da predstavlja Sjedinjene Države na predstojećem takmičenju
Francuz napao Embida: Uzmite mu pasoš i zabranite dolazak na Olimpijske igre!Getty © Elsa / Staff

Embid je tako odbio priliku da predstavlja Francusku, za čiji pasoš je molio i predsednika Emanuela Makrona, ali se predomislio kada je shvatio da bi mogao da zaigra u dresu Amerikanaca.

Zbog toga je besan i Frederik Vajs, nekadašnji olimpijac i bivši centar francuske reprezentacije. Umesto da zaigra uz Evana Furnijea, Rudija Gobera i Nikolasa Batuma, Embid, rođeni Kamerunac, ipak će predstavljati SAD na Igrama.

"Mislim da je taj dečko sjajan igrač onoliko koliko je 'prljav' tip. Mrzim ga zbog toga što je uradio. Nema poštovanja za Francusku i ljude koji traže francuski pasoš, a ne dobiju ga. A dobio ga je jer je vrhunski sportista. To je skandalozno i sramotno. Ne interesuju me izgovori, jer su to njegove reči, a njegove reči ne vrede ništa", počeo je Vajs.

"Embid je vrhunski košarkaš i bio je MVP NBA lige prošle godine. Zato mu je Francuska dala pasoš. Što se mene tiče, živimo u eri sportskog biznisa, sada biramo reprezentaciju slično kao i klubove. Ko mi daje bolju ponudu? Ko mi daje najbolju šansu da pobedim? Tamo idem. I nažalost, to je svuda prihvaćeno."

Na kraju, Francuz je imao jasan stav šta bi voleo da se sada dogodi po pitanju Džoela Embida.

"Sada bih mu oduzeo francusko državljanstvo i zabranio bih mu ulazak u zemlju. Nećeš igrati na Olimpijskim igrama. Doći ćeš na aerodrom s reprezentacijom SAD i reći ćemo ti 'Nemaš pravo da uđeš na nađu teritoriju, idi svojoj kući. Ti si Kamerunac, ti si Amerikanac, ti nisi Francuz, odlazi'", ljutito je rekao Vajs.

image