Sport

Herojski podvig Rubljova u Madridu – pod anestezijom osvojio najveću titulu u karijeri

Ruski teniser prošao put od trnja do zvezda i neverovatnih desetak dana krunisao najvećom titulom u karijeri
Herojski podvig Rubljova u Madridu – pod anestezijom osvojio najveću titulu u karijeriGetty © Burak Akbulut/Anadolu/Contributor

Andrej Rubljov novi je šampion mastersa u Madridu, ali do velikog i značajnog pehara, morao je da pređe pravu sportsku golgotu.

Rubljov je u nedeljnom finalu posle preokreta savladao Feliksa Ože-Alijasima rezultatom 4:6, 7:5, 7:5, za skoro tri sata igre.

Momak iz Moskve pre dolaska u prestonicu Španije nanizao je četiri poraza, ali je onda eksplodirao u "magičnoj kocki", pa je posle prvog preokreta pao i Karlos Alkaraz.

Usledilo je uništavanje Tejlora Frica, pre teškog duela sa odmornim Ože-Alijasimom.

Kanađanin je do borbe za trofej došao tako što su mu dvojica rivala predala mečeve, dok je jednom bio i oslobođen duela jer se Janik Siner zbog povrede kuka povukao sa turnira.

Međutim, Andrej je bio jači od svih nedaća, pokazao da se vratio u formu, ali je tek posle finala bilo jasno sa čime se suočavao.

"Bolestan sam već osam, devet dana i to nije normalno. Sutra ću ići u bolnicu na kompletan pregled", otkrio je novi šampion, uz dodatak da mu se prvi put u životu dešava da se od virusa ne oporavi posle nekoliko dana.

"Moram da se zahvalim doktorima i medicinskom osoblju. Oni nisu lekari, oni su mađioničari. Bez njih ne bih bio u stanju da igram."

Otkrio je da mu je grlo bilo toliko upaljeno da je pribegao neobičnom načinu ishrane.

"Morao sam da jedem hranu za bebe. Ništa nisam mogao da progutam."

Na to su se nadovezali i "sportski" problemi, zbog čega je finalni meč igrao pod anestezijom!

"Prst na nozi mi se toliko upalio da su morali da mi daju anestetik da bih mogao da obujem patiku. Oticao je toliko da sam se osećao kao da imam prelom. Zato su mi dali anestetik da ne bih osećao bol i mogao da igram normalno."

Trenutno šesti igrač na ATP rang-listi je prošle sezone došao do prvenca na mastersima u Monte Karlu, ali je ovu godinu započeo veoma loše.

U Dubaiju je diskvalifikovan zbog verbalnog sukoba sa linijskim sudijom, a onda je usledilo mesec i po dana pakla – nije imao pobedu od 8. marta.

"U tenisu je normalno imati uspone i padove. Ovu sezonu sam počeo veoma dobro. Posle sam počeo da igram lošije, pa su došle nedelje u kojima nisam mogao da dobijem partiju. Međutim, svi prolazimo uspone i padove. Sezona je veoma duga i znao sam da će doći nova prilika. Eto, na prva dva turnira na šljaci sam odmah gubio, a sada sam osvojio titulu."

Za kraj, imao je samo veliki osmeh na licu i osećaj ispunjenosti.

"Bila je ovo sedmica iz snova. Obično sam veoma negativan prema sebi, ali sada sam, po prvi put, veoma ponosan na ono što sam uradio", zaključio je Rubljov.

Sledeći turnir za sjajnog Rusa, ukoliko se oporavi, biće masters u Rimu koji je na programu od 8. do 19. maja i igra se za nagradni fond od 7.877.020 evra.

image