Srbija i Balkan

Eskobar: Nije trenutak za Crnu Goru u "Otvorenom Balkanu"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da Crna Gora treba da rešava stvari koje zemlju vode u krizu
Eskobar: Nije trenutak za Crnu Goru u "Otvorenom Balkanu"Getty © Anna Moneymaker / Staff

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da Crna Gora nema potrebe da odlučuje o priključenju "Otvorenom Balkanu" već da treba da rešava stvari koje zemlju vode u krizu.

"Želim da budem jasan: nema potrebe da se o tome odlučuje u ovom momentu. Biće vremena za ozbiljnu raspravu o tom pitanju u budućnosti. Sada moramo hitno da rešavamo stvari koje Crnu Goru vode u krizu", rekao je Eskobar u intervjuu agenciji Mina.

Eskobar je ponovio da o "Otvorenom Balkanu" treba da odluče građani Crne Gore, ili putem referenduma ili preko izabranih zvaničnika s jasnim mandatom birača.

Sjedinjene Države podržavaju sve regionalne inicijative ekonomske integracije, ali ta podrška postoji samo ako su ispunjena dva glavna uslova, precizirao je Eskobar:

"Prvi je da inicijativa približava zemlje članice Evropi i da nije u sukobu s njihovim evropskim obavezama u okviru Berlinskog procesa ili bilo kojeg drugog procesa koji Evropa vodi. Drugi uslov je da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da pristupe toj inicijativi kao punopravne članice."

Ako bilo koji od ovih uslova ne bude ispunjen, SAD će povući svoju podršku "Otvorenom Balkanu", zaključio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

image