Srbija i Balkan

Miodrag Lekić novi mandatar za sastav Vlade Crne Gore

Lekić je zahvalio na ukazanom poverenju koje je, kako je naveo, iskazano kroz nekoliko akata većine
Miodrag Lekić novi mandatar za sastav Vlade Crne Gore© Принтскрин/Јутјуб

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović saopštila je poslanicima da su ispunjeni uslovi da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade Crne Gore.

Ona je kazala da su se nakon što je predsednik Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, Skupština konstatuje da Đukanović nije postupio u skladu sa ustavom i zakonom, pa su se stvorili uslovi da se primeni Zakon o predsedniku i proglasi Lekić mandatarom jer ima podršku većine. Skupština je konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav nove 44. vlade, prenose podgoričke "Vijesti".

Lekić je zahvalio na ukazanom poverenju koje je, kako je naveo, iskazano kroz nekoliko akata većine.

"Ovo nije moja lična bitka i put, već zajednički. Uspećemo ako nastavimo da imamo sve na okupu", rekao je Lekić.

On je istakao da je jasno da je "ovde sve regularno" i da predsednik ima mogućnost da predloži predstavnika i da bi to Crnu Goru kao državu učinilo ozbiljnijom.

"Skupština ima pravo da formira vlade. Ovaj zakon je još više pomogao da se to ostvari, a mi ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav i da je ovo bila odbrana Ustava", rekao je Lekić.

On je ocenio da Crna Gora izgleda kao da je pod opsadom, nema vlasti, nema Ustavnog suda, ne može se ostvariti prenos vlasti u Podgorici.

"Mi smo kao država na testu kredibiliteta, ovi potezi skupštinske većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo doprineti deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Postoji period od dobijanja mandat za formiranje vlade, a neće biti lako", rekao je Lekić i dodao:

"Nije slučajno da smo nas dvojica pravili određene eksperimente-Vlada stručnjaka,evropska vlada.Ova neće imati neke bučne zakone, zvaće se crnogorska vlada jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori, a izabrala ju je Skupština Crne Gore".

On je pozvao svoje kolege da budu na visini zadatka i pronađu balans između legitimnih partijskih interesa i opšteg cilja.

"Ako toga ne bude, a mi ćemo napraviti vrlo preciznu evidenciju svih odnosa sa tim procesom, nije isključeno da i ja odustanem ako postoje projekcije, trgovine koje su se desile, koje su prešle sve mere. Verujem da mi nismo trgovačko preduzeće, mi 41", zaključio je.

Nova vlada Crne Gore biće formirana do 20. januara

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da postoji načelni dogovor da nova Vlada Crne Gore bude formirana pre 20. januara, kada će biti raspisani predsednički izbori.

Mandić je rekao da su predvideli da predsednik država Milo Đukanović neće dati mandat Lekiću za sastav nove vlade.

Nije isključeno da se ne formira Vlada

Mandatar nije isključio mogućnost da odustane od formiranja vlade ako, kako je kazao, bude projekcija i trgovina koje su se dešavale i koje su bile prevršile svaku meru.


"Ipak verujem da mi nismo trgovačko društvo, nas 41", rekao je Lekić u parlamentu.

image