Srbija i Balkan

Novogodišnji poklon Srbima: Vukovar i zvanično prognao ćirilicu

Ovo je odlučeno u skladu sa rezultatima popisa stanovništva koji su pokazali da u Vukovaru sada živi manje od trećine ukupnog broja stanovnika
Novogodišnji poklon Srbima: Vukovar i zvanično prognao ćirilicuwww.globallookpress.com © Alen Gurovic/ZUMAPRESS.com

Dok Hrvati slavodobitno ponavljaju da ih je Evropa za poštovanje "evropskih standarda" nagradila ulaskom u Šengen, u Vukovaru, verovatno u skladu sa tim istim "evropskim standardima", zadaje se konačan udarac ćirilici, kojoj je odlukom Gradskog veća oduzet status ravnopravnog pisma.

Kako navodi "Večernji list", ovo je odlučeno u skladu sa rezultatima popisa stanovništva koji su pokazali da u Vukovaru sada živi 29.73 odsto Srba, odnosno manje od trećine ukupnog broja stanovnika.

Dakle, pošto je progon Srba završen, "sukladno" tome, vreme je da se finalizira i progon ćirilice i srpskog jezika koji su sada i zvanično izgubili pravo na službenu upotrebu.

Predsednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, inače bivši zamenik gradonačelnika Vukovara, ovo je ocenio kao "poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom".

"Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom tokom koga je je od raznih državnih tela učinjeno sve se to pravo srpske zajednice nikada i ne primeni. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rešenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje", rekao je Milaković.

On je naveo i da, bez obzira na to što je popis pokazao da je procenat zastupljenosti srpske zajednice u ovom gradu gotovo 30 odsto, nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži.

"Kako je na današnjoj sednici gradskog veća jedan većnik rekao: 'Mi ne moramo menjati statut i ukinuti ovo pravo, ali hoćemo'. Eto, tako to izgleda kada primena prava zavisi od onoga 'ko je na vlasti, a priznaje samo silu", rekao je Milaković.

To je, kako je dodao, još jedna poruka srpskoj nacionalnoj manjini od politike i institucija u Hrvatskoj da se prava koja su joj zakonom zagarantovana primenjuju na "kašičicu" i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Republici Hrvatskoj nema.

"Republika Hrvatska sve se više integriše u Evropsku uniju, ali ipak u civilizacijskom smislu, kad je reč o poštovanju ljudskih prava, ne pokazuje da tu i pripada. Svi znamo da ovo pravo koje je sada ukinuto nikada stvarno nije niti zaživelo. Ali to je simbolika koja pokazuje odnos institucija prema pripadnicima jedne degradirane, ratom i politikom opustošene zajednice i pravima koje ona ima. Što se srpskog jezika i ćiriličnog pisma tiče, to nam ipak niko ne može oduzeti", poručio je Milaković.

image
VV inauguration
banner