Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Zajednička deklaracija EU i NATO dokaz potčinjenosti Brisela Americi

Suverena pozicija Beograda za vojno-političku neutralnost izaziva poštovanje, istakao je Bocan-Harčenko
Bocan-Harčenko: Zajednička deklaracija EU i NATO dokaz potčinjenosti Brisela Americi© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Zajednička deklaracija o saradnji EU i NATO koja je potpisana u Briselu razotkrila je pravu suštinu EU, koja je stala u službu NATO-a, poručio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. 

On je predložio svima da sa posebnom pažnjom pročitaju odgovor zvaničnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove na pitanje medija u vezi sa usvajanjem ove deklaracije.

"Ovaj dokument je razotkrio pravu suštinu EU, koja je stala u službu NATO-a. Potvrdio je potpuno odsustvo sopstvene političke volje kod kolektivnog Brisela, kao i njegovu potčinjenost, preko mehanizama alijanse, zadacima 'hegemona' sa druge obale Atlantika", naveo je ambasador Bocan-Harčenko, saopšteno je na Telegram kanalu ambasade.

Suverena pozicija Beograda za vojno-političku neutralnost, istakao je Bocan-Harčenko, izaziva poštovanje.

Podsetimo, na pitanje o potpisivanju Zajedničke deklaracije o saradnji EU i NATO u Briselu, Marija Zaharova navela je da to samo potvrđuje potpunu potčinjenost Evropske unije zadacima Severnoatlantskog bloka, koji je instrument nasilnog obezbeđivanja interesa SAD.

"Pozivanja na norme međunarodnog prava i principe Povelje UN u dokumentu su posebno licemerna, s obzirom na agresiju alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, invaziju zemalja bloka u Irak 2003. godine i bombardovanja Libije 2011. godine", istakla je Zaharova.

Opširnije pročitajte OVDE. 

image