Srbija i Balkan

Uhapšen osumnjičeni za uništavanje nadgrobnih spomenika u Vukovaru

Na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru devastirano 13 spomenika
Uhapšen osumnjičeni za uništavanje nadgrobnih spomenika u Vukovaru© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Policija u Hrvatskoj uhapsila je muškarca koji je osumnjučen da je oštetio nadgrobne spomenike na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru.

Vukovarsko-sremska policija saopštila je da je 40-godišnjak na vukovarskom pravoslavnom groblju, u nekoliko navrata, prošle i početkom ove godine oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni krst, kao i Mauzolej koji je upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske, prenosi Tanjug.

Nad njim je sprovedena kriminalistička istraga, a tužilaštvu je krivično prijavljen zbog oštećenja tuđe stvari, povrede mira pokojnika i oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Eparhija osječkopoljsko i baranjska sopštila je pre dva dana da je utvrđeno da je na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru devastirano 13 spomenika, o čemu je obaveštena kriminalistička policija.

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dejan Drakulić, vukovarski sveštenik Saša Kuzmanović i zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar u ponedeljak, 9. januara, posetili su, uz prisustvu policije pravoslavno groblje i napomenuli da je ovo bio treći napad u poslednja tri meseca koji se dešava upravo na tom mestu.

"Ovaj vandalski čin koji sigurno nije dobronameran, desio se između petog i šestog januara, upravo pred Božić. Verujemo da je to napravljeno od strane lica koji ne znaju šta čine i koju poruku mogu poslati sa ovakvim činom", izjavio je zamenik gradonačelnika grada Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar.

Jasna je poruka počinilaca s obzirom na to u kojem periodu je počinjen ovaj vandalski čin, jer su pravoslavni vernici upravo tih dana proslavljali najradosniji hrišćanski praznik Božić koji poziva na ljubav, razumevanje i poštovanje, naveo je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić. 

Devastaciju spomenika na srpskom groblju osudio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

image