Srbija i Balkan

Deveta epizoda "Lokomotive": Kako je srpska trobojka postala simbol otpora u Crnoj Gori

U novoj epizodi podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić razgovarali su sa filozofom Nikolom Tanasićem o značaju julijanskog kalendara, srpske zastave, progonima i torturi kojima je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji
Deveta epizoda "Lokomotive": Kako je srpska trobojka postala simbol otpora u Crnoj Gori

U prvom delu emisije, Marko Nikolić i Tiosav Purić su govorili o rastu tenzija u susedstvu Srbije, "incidentima" koji su zadesili srpski narod na prostoru Kosova i Metohije, proslavi Dana Republike Srpske, te o krizi na američkim univerzitetima.

Sa filozofom Nikolom Tanasićem, autori su razgovarali o značaju julijanskog kalendara, srpske narodne zastave i progonima i torturi kojima je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Takođe je bilo reči i o specifičnom slučaju srpske rusofilije, tj. "srpskoj rusofiliji na holivudski način".

"Svi značajni događaji srpske istorije do 20. veka računati su po julijanskom kalendaru. Taj kalendar i ne služi drugom nego da bude sećanje na te događaje. Kad su bili pokolji na Badnji dan, kad je bila Mitrovdanska ofanziva, to sve pamtimo i zahvaljujući kalendaru", kazao je Tanasić.

On podseća da imamo islamski ili jevrejski kalendar, ali da niko nikada nije čestitao Jevrejima Hanuku uz pitanje kada ćete preći na normalan kalendar.

"Nametanje ekskluziviteta gregorijanskog kalendara je politička manipulacija i treba je apsolutno ignorisati. A ako ćemo preći na Milankovićev kalendar i fetišizovati matematičku formulu u kalendaru, onda opet treba očuvati vremensku razliku starog kalendara koju nam je tradicija ostavila, vezujući određene događaje za određeno doba godine, i držati se onog što nam je ostavljeno u amanet", izjavio je Tanasić komentarišući proslavu Srpske nove godine, koju Rusi slave kao Staru novu godinu.

Dodaje da je pokojni libijski lider Muamer el Gadafi tvrdio da nacionalna zastava mora da bude dovoljno jednostavna da je svaka domaćica može u kući sašiti.

"Pošto to danas zvuči seksistički, ja volim da kažem da zastava mora biti dovoljno jednostavna da dete, na primer u Crnoj Gori, može da je nacrta i pobegne pre nego što dođe policija. I to se pokazalo za vreme litija u Crnoj Gori, jer je u tom trenutku nacionalnog proleća simbol otpora postala standardna srpska trobojka", poručio je filozof.

Kada su videli da je vrag odneo šalu, kako dodaje, počeli su da forsiraju, i oni koji jesu i oni koji nisu za srpsko nacionalno jedinstvo, zastavu kralja Nikole, samo da bi postojala jasna vizualna razlika između zastave Srbije i zastave Crne Gore.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 19 časova.

image