Srbija i Balkan

Istraga protiv Varheljija zvanično pokrenuta: Optužen da favorizuje Srbiju na putu ka EU

Evroparlamentarci su rekli da su uznemireni izveštajima da komesar Varhelji "namerno nastoji da potkopa centar demokratskih reformi i vladavine prava u zemljama koje idu ka članstvu u EU"
Istraga protiv Varheljija zvanično pokrenuta: Optužen da favorizuje Srbiju na putu ka EU© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Evropski parlament je zvanično odobrio zahtev za internu istragu protiv komesara EU za proširenje Olivera Varheljija zbog navodnog favorizovanja Srbije tokom pregovora o proširenju EU, rekao je holandski poslanik koji je pokrenuo zahtev Tijs Rojten, prenose mediji .

"Ovo je pošteno. Sa 357 za, 180 protiv i 95 uzdržanih, Evropski parlament je odobrio moj poziv Komisiji da ispita komesara Varheljija o njegovom ponašanju na Zapadnom Balkanu. Radujem se rezultatima istrage", napisao je Rojten na Tviteru. 

Evroparlamentarci su rekli da su uznemireni izveštajima da komesar Varhelji "namerno nastoji da potkopa centar demokratskih reformi i vladavine prava u zemljama koje idu ka članstvu u EU", kao i da je "pomagao separatističke akcije Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini".

Komentarišući inicijativu EP da se pokrene istraga protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je žao zbog toga, naročito jer je neko iz Srbije podržao tu inicijativu.

"O čemu se tu radi. Skupili su se neki koji su ogoljeno antisrpski nastrojeni i našli ste jedinog komesara koji nije, tačnije jednog od retkih koji nije takav. I nađete jednog iz Srbije koji podržava akciju onih antisrpskih opredeljenih poput fon Kramon, protiv nekoga ko je pomagao ne samo Srbiji već Zapadnom Balkanu. I to pokazuje da je nekome jedino bitno da dođe na vlast. Varhelji je jedan od ljudi koji Srbiji ništa nažao nije učinio, ako mu je to greh onda je stvarno zgrešio i ta istraga će dati rezultate", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija prekjuče usvojila predloge pravosudnih zakona, za koje je dobila pohvale i od EU i od Venecijanske komisije, ali da nažalost, to nigde nije bila vest.

"Možda je Varhelji kriv i za to jer niko ne hvali te uspehe, ali svako hoće svoju zemlju da ocrni, umesto da analizira svoj rad", rekao je Vučić.

image